Curtea de Apel Bucuresti a decis, duminica, arestarea preventiva pentru 29 de zile a fostului director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, Victor Butean si a administratorului SC LUMI SRL Iasi, Tonel Ursachi. Cei doi sunt acuzati de fapte de coruptie in cazul atribuirii masurilor de dezinfectie pe perioada instalarii gripei aviare in Romania.

"In perioada octombrie 2005-martie 2006, in contextul aparitiei gripei aviare in Romania, inculpatul Victor Butean, in calitate de director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, avand atributii directe de control asupra operatiunilor de dezinfectie desfasurate de catre Ministerul Transporturilor in unele puncte rutiere si feroviare, a initiat constituirea unui grup infractional organizat, care a actionat astfel incat firma S.C. LUMI S.R.L, apartinand inculpatului Ursachi Tonel, sa obtina, in mod nelegal, contracte supraevaluate de prestari de servicii de dezinfectie, in conditiile in care respectiva firma nu era apta sa efectueze asemenea activitati. La data respectiva, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat si niciun fel de utilaje. De altfel, activitatile stabilite prin contractele de dezinfectie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate ca nu a prestat nici un fel de activitati, firma S.C. Lumi SRL a inregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro", se arata intr-un comunicat al DNA.

In schimb, pentru a asigura protectia si a favoriza firma S.C. Lumi SRL, atat in obtinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv in perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, inculpatul Butean Victor, a beneficiat in mod direct sau indirect de la Ursachi Tonel de suma totala de 60.420 lei, adica aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioada.

In scopul spalarii sumelor de bani provenite din contractele de dezinfectie, inculpatul Butean Victor, care in toata aceasta perioada a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca functionar in cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director si apoi in ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L., firma pe care o controla din umbra si prin intermediul careia a cumparat actiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare.

De asemenea, pentru a face pierduta urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infractional organizat creat de el, a actionat in sensul cesionarii fictive, in mod repetat, a partilor sociale, respectiv a actiunilor detinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obtine in mod nelegal banii alocati pentru combaterea gripei aviare, a introdus S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. in mod artificial in lantul de furnizori de substante dezinfectante. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta de catre inculpatul Butean Victor.

Dupa incasarea sumelor de bani de catre Lumi SRL, incepand cu luna decembrie 2006, in scopul spalarii sumelor de bani provenite din infractiune, inculpatul Ursachi Tonel, s-a prevalat de presupuse servicii ale firme de consultanta infiintate in acest sens, pentru a efectua retrageri in numerar in numele sau si a unei rude ale sale.