"La noi, poporul a fost factorul determinant in Revolutia romana, asta da cinste si onoare poporului roman. Sa jignesti poporul roman... Revolutionarul trebuie sa fie activ, vehement, sa nu permita nimanui sa jigneasca Revolutia", a afirmat, vineri, la o dezbatere ce a avut loc la Palatul Parlamentului, fostul sef al statului, Ion Iliescu.

Ion IliescuFoto: Agerpres

El l-a atacat si pe presedintele Asociatiei de revolutionari "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, care, cu o zi in urma, a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca Ion Iliescu ar fi semnat, pe 25 decembrie 1989, ziua executiei sotilor Ceausescu, un decret prin care comuta pedeapsa la moarte a acestora in inchisoare pe viata. "Ieri a aparut o provocare din partea acestui individ - Maries, care si-a permis un fals ordinar. Decretul de condamnare a sotilor Ceausescu a fost redactat de mine. Nu am intentionat niciodata sa iert cuplul Ceausescu", spune Ion Iliescu.

Declaratiile lui Ion Iliescu:

  • Cum de unii isi permit sa puna la indoiala Revolutia romana? Trebuie sa invatam sa ne respectam istoria, sa nu permitem denigratorilor sa puna la indoiala Revolutia romanilor.
  • Sunt revolutii care se savarsesc fara violenta, numai noi am avut aceasta nesansa si a trebuit sa marcam Revolutia cu sacrificii umane.
  • Cea mai mare jignire este ca ridicarea aceasta de masa a poporului roman ar fi fost opera serviciilor secrete de spionaj. Oamenii serviciilor secrete de spionaj sunt prezenti acolo, asta e misiunea lor. Dar sa pui pe seama lor o asemenea miscare... Asta jigneste poporul roman si oamenii care s-au sacrificat. Individul asta de la Adevarul (Grigore Cartianu - n.red.), Nasul si asa mai departe.
  • Nu se poate, o mare miscare de masa, o mare revolta populara, daca nu sunt factori interni sa o determine. Este ceea ce se numeste situatie revolutionara.
  • Nu nu stiu ce spioni, agenti, care ar pune la cale asa ceva... Numai Ceasusescu, in limitele si intelesul lui, ar fi creat o asemenea idee.
  • O Revolutie are loc sau nu, ea nu poate fi confiscata. Este un proces istoric.
  • Fuga lui Ceausescu a fost urmarea revoltei populare.
  • Treaba lor ce gandesc unii despre gradul de libertate de dupa Revolutie.
  • Amintiti-va cum mergeau oamenii la alegeri in 90, iesea lumea cu entuziam. Nu ca acum, cu cumparare de voturi, cu bautura, cu o punga de nu stiu ce... Limbajul agresiv impotriva lui Iliescu si FSN a creat o reactia de respingere si a adancit scorul cu care am castigat atunci alegerile.
  • Este o prostie sa spui de confiscarea Revolutiei.
  • Primele alegeri libere au insemnat legitimarea populara a schimbarilor produse in decembrie '89.
  • Din pacate, pe buna dreptate, foarte multi oameni sunt acum nemultumiti. Nu Revolutia este de vina, ci calitatea guvernarilor.
  • Ce valoare are acest document de condamnare a comunismului? (raport citit de Traian Basescu in decembrie 2006, in fata Parlamentului - n.red.). Un document de 1.000 de pagini, care vorbeste despre Revolutie in 6 pagini. Este o lipsa de respect, 6 pagini cu totul. Revolutia a pus capat comunismului in Romania, nu a condamnat comunismul, ce fac astia cu documentele lor.
  • Principiul lustratiei este un principiu de esenta stalinista, intors pe dos.
  • Sunt atatea falsuri care se introduc in toate aceste judecati. Trebuie sa identificam clar profitorii si perdantii Revolutiei romane.
  • Dupa 20 de ani de democratie, masele inca infrunta saracia
  • Ieri a aparut o provocare din partea acestui individ - Maries. Si-a permis un fals ordinar. Decretul de condamnare a sotilor Ceausescu a fost redactat de mine. Nu am intentionat niciodata sa iert cuplul Ceausescu.

Teodor Maries: Iliescu sa scoata rublele de la saltea, sa ceara expertiza

Fostul presedinte Ion Iliescu a fost acuzat, joi, de reprezentantii Asociatiei "21 Decembrie 1989" si de doi jurnalisti ca, pe 25 decembrie 1989, ziua in care Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati, ar fi emis un decret prin care le comuta pedeapsa in inchisoare pe viata. Joi, intr-o conferinta de presa, presedintele asociatiei de revolutionari, Teodor Maries, a dat citire unui text, sustinand ca acesta ar fi continutul unui decret semnat de fostul presedinte Ion Iliescu in ziua de 25 decembrie 1989, potrivit Mediafax.

Teodor Maries nu a prezentat documentul, insa a precizat ca a fost obtinut de reprezentantii organizatiei in colaborare cu jurnalisti de la un site specializat pe stiri juridice. Conform lecturii lui Maries, decretul ar fi fost semnat de Iliescu in calitate de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale si presedinte interimar al Romaniei. Prin decret, Iliescu decidea comutarea condamnarii la moarte pronuntate in cazul celor doi soti Ceausescu in inchisoare pe viata, unul din temeiuri fiind acela ca cei doi dictatori ar fi dat un ordin ferm trupelor de represiune sa inceteze lupta impotriva revolutionarilor.

Documentul nu a putut fi vazut de jurnalisti, insa, potrivit lui Maries, va fi publicat pe respectivul site. Nici liderul asociatiei si nici cei doi jurnalisti prezenti la conferinta de presa de joi nu au dezvaluit sursa documentului, precizand totusi ca este una "extrem de sigura".

"Sa-l conteste domnul Iliescu, sa scoata rublele de la saltea si sa mearga in instanta si sa ceara expertiza. Noi avem indicii solide sa credem ca este al domniei sale", a declarat Maries, adaugand ca "acest document arata duplicitatea lui Iliescu": "Se vede clar ca a incercat sa-si protejeze pielea in cazul in care Ceausescu ar fi scapat de executie", a mai spus Maries, acuzandu-l din nou pe seful statului ca a "mistificat istoria" si ca a tradat idealurile revolutionarilor si ale Revolutiei.