Sotii Ceausescu au fost deshumati

Sotii Ceausescu au fost deshumati

Foto: Agerpres

Ramasitele pamantesti ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu au fost reinhumate, miercuri seara, in Cimitirul Ghencea Civil din Capitala, langa locul in care fusesera ingropate initial. Directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Bogdan Tanase, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca inhumarea a avut loc miercuri seara.

Potrivit lui Tanase, sotii Ceausescu au fost ingropati impreuna. Cei doi au fost reinhumati in aceeasi zona in care fusesera ingropati initial.

Medicii legisti au confirmat, la inceputul lunii noiembrie, ca barbatul ingropat in Cimitirul Ghencea este Nicolae Ceausescu, concluzia rezultand in urma compararii ADN-ului cadavrului deshumat in iulie cu probe de la fiul lui, Valentin Ceausescu si de la unul dintre frati.

In cazul Elenei Ceausescu, materialul cu care se putea compara proba era prea putin, cercetarile fiind oricum concentrate asupra lui Nicolae Ceausescu unde existau mai multe referinte genetice, a spus atunci, Dan Dermegiu, directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML) din Bucuresti.

Ramasitele pamantesti ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu au fost deshumate, in 21 iulie, pentru a fi luate cateva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai afla in viata, Valentin Ceausescu, dorind sa se stabileasca daca acestea sunt ale parintilor sai.

Medicii legisti au prelevat probe de la Nicolae si Elena Ceausescu, ramasitele pamantesti ale acestora fiind apoi reinhumate.

Sotul Zoiei Ceausescu, Mircea Oprean, a declarat, in ziua in care a avut loc deshumarea si dupa vederea ramasitelor pamantesti ale sotilor Ceausescu ca inclina sa creada ca in acele sicrie erau socrii sai, el precizand ca a vazut paltonul si pantalonii lui Nicolae Ceausescu gauriti de gloante.

Mircea Oprean a mai aratat atunci ca, in opinia sa, cei doi nu au fost ingropati crestineste, in sensul ca in sicrie, in loc sa se puna o panza, s-a pus rumegus, iar Nicolae Ceausescu are mormantul pe o alee, intre alte cavouri.

Intrebat daca sotii Ceausescu vor ramane in locurile in care sunt inmormantati, Mircea Oprean a spus ca familia va cumpara un alt loc in care sa ii ingroape pe amandoi, tot in cimitirul Ghencea Civil.

Valentin Ceausescu, singurul fiu in viata al cuplului Ceausescu, a devenit recent, alaturi de Mircea Oprean, proprietarul mormintelor din cimitirul Ghencea, dupa mai multi ani de procese.