Presedintele Traian Basescu invita partidele parlamentare la consultari, luni, la ora 15.00. Temele de discutie propuse sunt perspectivele economice si sociale pe urmatorii doi ani, aderarea la Spatiul Schengen si prioritatile legislative ale sfarsitului acestui an.

Potrivit Administratiei prezidentiale, presedintele Traian Basescu a trimis joi o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament, prin care ii invita, luni, ora 15.00, la Palatul Cotroceni, la o discutie cu privire la urmatoarele teme:

  • Perspectivele economice si sociale ale anilor 2011 si 2012;
  • Probleme legate de accesul Romaniei in Spatiul Schengen;
  • Prioritatile legislative pana la sfarsitul anului 2010.

Fiecare delegatie poate fi alcatuita din trei persoane, precizeaza scrisoarea sefului statului.

PSD: Consultarile de la Cotroceni, doar un exercitiu de imagine, decidem luni daca participam

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca social-democratii vor decide la sedinta BPN de luni dimineata daca vor participa la consultarile initiate de presedinte.

"Avand in vedere insa modul in care arata invitatia trimisa, concluzionam ca presedintele nu a inteles nimic din pozitiile pe care le-a exprimat PSD in cazul unor consultari anterioare. Credem ca este vorba doar de un exercitiu de imagine din partea lui Traian Basescu, pe care nu il intereseaza cu adevarat nici temele propuse, nici consultarile propriu-zise, avand in vedere ca a invitat la un talcioc politic toate partidele la un loc, si cele parlamentare si cele care nu au obtinut niciun vot de la populatie", a declarat el.

Moldovan a afirmat ca PSD este interesat de Legea salarizarii, de proiectul de buget pe 2011, dar considera ca, pe baza pozitiilor publice exprimate de presedinte si de Guvern pe cele doua teme, precum si pe indemnizatia de crestere a copilului, nici presedintele, nici Guvernul nu sunt interesate de consultarile programate luni.

PNL isi mentine decizia de a nu participa la consultarile initiate de Traian Basescu

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca formatiunea sa isi mentine decizia de a nu participa la consultarile initiate de seful statului, considerand ca acestea sunt "strict de imagine", intrucat Traian Basescu si-a pierdut rolul de mediator.

"Ne mentinem decizia de a nu participa la astfel de consultari, intrucat, in primul rand, sunt strict de imagine, in al doilea rand - Traian Basescu si-a pierdut rolul de mediator, daca l-a avut vreodata, fiind doar presedinte de partid - si in al treilea rand pentru ca, prin aceste consultari, presedintele incearca sa legitimeze un grup de traseisti politici cu care nu avem ce sa discutam", a spus Mihai Voicu.

Marko: Consultarile initiate de presedintele Basescu, importante; vom fi acolo

Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a adeclarat, joi, pentru Mediafax, ca reprezentantii Uniunii vor participa la consultarile initiate de presedintele Traian Basescu, liderul UDMR calificand drept "utile" astfel de discutii. "Sunt subiecte importante, deci are rost sa discutam despre ele. Vom fi acolo", a aratat Marko Bela.

Videanu: Categoric mergem la consultarile cu presedintele Basescu

Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a declarat, joi, pentru Mediafax, ca reprezentantii PDL "categoric" vor merge la consultarile de la Cotroceni initiate de seful statului. "Categoric ca vom merge", a spus Videanu.

Precedenta intalnire de la Palatul Cotroceni intre seful statului si partidele parlamentare a avut loc in 2 noiembrie. Temele discutiilor au vizat atunci concluziile Consiliului European, perspectivele relatiei cu FMI si perspectivele aderarii la Spatiul Schengen, aminteste Mediafax. La acea intalnire au participat doar reprezentantii partidelor aflate in coalitia de guvernare, cei ai opozitiei refuzand invitatia.