O persoana din patru la nivel mondial a platit mita in cursul anului trecut, potrivit unui studiu publicat joi, pentru a marca Internationala Anticoruptie.

Studiul, realizat de agentia non-guvernamentala Transparency International, a urmarit mita la scara mica si a fost intocmit si pe baza unor sondaje de opinie printre mai mult de 91.000 de persoane din 86 de tari, scrie AFP.

In ultimele 12 luni, una din patru persoane a platit o mita unor functionari din domenii precum sanatatea, educatia sau autoritatilor fiscale, in conformitate cu Barometrul Global al Coruptiei pe anul 2010.

Dar, politia se dovedeste a fi cea mai corupta, potrivit documentului. 29 la suta din cei care au avut relatii cu politia au declarat ca au dat mita.

La nivel mondial, Africa sub-sahariana a fost regiunea cu cea mai mare incidenta de luare de mita, mai mult de o persoana in doua recunoscand ca a facut astfel de plati catre unii functionari, in ultimele 12 luni. Urmeaza Orientul Mijlociu si Africa de Nord, 36% din oamenii de acolo spunand ca au platit mita.

Procentul este de 32% in fostele republici sovietice, 23% in America de Sud, 19% in Balcani si Turcia, 11% in regiunea Asia-Pacific, si doar 5% in Uniunea Europeana si America de Nord.

Cei care au salarii mai mici sunt cei care ofera mai des mita decat angajatii bine platiti, mai arata studiul organizatiei.