Membrii Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor se reunesc joi dimineata pentru a finaliza dezbaterile asupra OUG 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori, dupa ce miercuri au suspendat sedinta din lipsa de cvorum, scrie Agerpres.

Potrivit presedintelui comisiei, Viorel Stefan, comisia va fi convocata joi dimineata, la ora 10.00.

"Sper sa avem cvorum si sa transam intr-un fel sau altul. Sigur, daca maine dimineata reprezentantii Opozitiei vor fi mai multi in sala, atunci OUG 50 va trece in forma ei initiala, deci cu aplicare la creditele in derulare. Daca vor fi mai putini decat cei de la putere, votul va fi invers", a afirmat miercuri Viorel Stefan.

Deputatii au epuizat miercuri toate articolele din ordonanta si toate amendamentele, insa au ramas in discutie chestiunile esentiale, cea legata de competenta pe care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sa o aiba in ceea ce priveste activitatea bancara, mai exact dreptul ANPC sa ridice licentele de creditare, precum si cea legata de aplicabilitatea OUG 50/2010 la cele opt milioane de contracte de credite aflate in derulare.

"Acestea sunt deja decizii care trebuie asumate politic. Opozitia si-a definit foarte clar pozitia, spunand ca este impotriva modificarii ordonantei in sensul neaplicarii la contractele de credit in derulare, in timp ce colegii nostri din arcul guvernamental s-ar parea ca au o problema foarte dificila, pentru ca vor trebui, intr-un fel sau altul, sa-si asume politic un angajament extern al Romaniei pe care si l-a luat Guvernul - acela de a nu se aplica OUG 50 la creditele aflate in derulare. Iata ca astfel s-a facut public faptul ca aceasta este cea de-a patra conditionalitate in legatura cu accesarea urmatoarei transe de la Fondul Monetar International", a declarat miercuri presedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Stefan.

El a subliniat ca "cei aflati la putere vor trebui sa decida singuri daca se mobilizeaza in sensul indeplinirii acestei conditionalitati, respectiv accesarea transei FMI, sau se solidarizeaza in jurul intereselor milioanelor de cetateni consumatori de credite bancare, persoane care au un interes cu totul si cu totul contrar celui la care s-a angajat guvernul in relatia cu FMI si UE".

In ceea ce priveste lipsa de cvorum, motiv al suspendarii lucrarilor comisiei, Viorel Stefan a sustinut ca desi la discutii au participat toate partidele, foarte multe persoane de la aceste partide au fost absente. 'O problema deosebita a aparut in urma faptului ca, incepand de astazi, comisia noastra nu mai are 35 de membri. Are 39 de membri si ca sa lucrezi in cvorum trebuie un minimum de 20 de persoane.

Deci, a devenit mai complicata asigurarea cvorumului in noile conditii', a explicat presedintele comisiei.