Monica Iacob Ridzi este la un pas de a scapa de cererile DNA de extindere a urmaririi penale si perchezitie informatica. Deputatii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au decis sa respinga cererile DNA formulate in cazul Monica Iacob Ridzi. Deputatii juristi au respins cererile DNA in sedinta secreta refuzand sa isi asume public votul in cazul Ridzi. In urma votului comisia va trimite plenului Camereri Deputatilor un raport cu aviz negativ fata de solicitarile DNA. In final plenul Camerei Deputatilor va decide asupra cererilor DNA. PDL, partidul din care provine Monica Iacob Ridzi, detine majoritatea in Camera Deputatilor cu sprijinul UDMR, UNPR si grupul minoritatilor.

Daniel Buda - Comisia JuridicaFoto: Hotnews

Initial, in sedinta din 7 decembrie, cazul Ridzi nu era pus pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Cazul a fost supus dezbaterii la propunera presedintelui Comisiei Daniel Buda PDL, dupa ce tot acesta a amanat discutarea cazului timp de aproape zece luni.

Practic, Comisia Juridica avea de intocmit un raport care sa constate daca cererile DNA (una de perchezitiei si una de incuviintare pentru inceperea urmaririi penale) respectau parametrii jurirdici. In raport Comisia isi exprima un punct de vedere care este pentru sau impotriva celor doua cereri ale DNA.

Cazul Ridzi a fost dezbatut de deputatii Comisiei in secret departe de ochii presei. Secretizarea sedintei a fost solicitata de catre deputatul UDMR Mate Andras. “Sunt informatii cu caracter secret de natura personala. Nu putem sa le facem publice pentru ca am dauna anchetei procurorilor. De aceea cer sa dezbatem in sedinta secreta”, a declarat deputatul UDMR. Secretarul comisie Alina Gorgiu PNL a cerut ca sedinta sa fie publica pentru ca toate documente care urmau sa fie discutate erau deja publice. In final deputatii PDL, PSD, UDMR si UNPR au votat ca sedinta sa fie secreta impotriva s-au pronuntat doar deputatii PNL.

Dupa 30 de minute de dezbateri deputatii au decis sa respinga cererile DNA. “Gata s-a rezolvat. Am respins tot”, a declarat in fata comisiei deputatul PDL Mihail Boldea. Votul a fost urmatorul: 11 deputati au votat impotriva extinderii urmaririi penale iar 9 pentru si un vot nul; in cazul perchezitiei informatice votul a fost urmatorul 14 impotriva, 7 pentru. Comisia Juridica are in componenta 27 de membri: PDL: 9, PSD: 9, PNL: 4, UDMR: 1, Minoritati: 2, Independenti/UNPR: 2. In sala la seidnta de marti 7 decembrie au fost prezenti 20 din cei 27 de membri. Potrivit propriilor declaratii seful Comisiei Daniel Buda a votat pentru aprobarea cererilor DNA. Tot pentru a votat si secretarul comisiei deputatul PNL Alina Gorghiu. Din analiza componentei comisiei reiese ca impotriva cererilor DNA au votat si unii dintre membri PSD, PNL si independenti/UNPR.

Iata ce au declarat dupa sedinta secreta Daniel Buda, Alina Gorgiu si Eugen Nicolicea:

  • “Comisia juridică nu a dat un raport, ci un punct de vedere. În plen vor fi votate cererile Parchetului. Plenul este suveran. Eu personal am votat pentru avizarea celor doua cereri formulate de DNA”, Daniel Buda PDL.
  • “Din punctul meu de vedere dosarul este cat se poate de consistent. Ar fi trebuit, fara sa ne pronuntam pe fond, sa lasam procedura sa isi urmeze cursul in cadrul organelor de cercetare penala. Am fost de acord si cu cererea de perchezitie informatica si cu extinderea urmaririi penale”, Alina Gorghiu PNL.
  • “Nu va pot spune cum am votat, votul a fost secret. Cererea de incuvintare a perchezitiei este total aiurea deoarece calculatorul in cauza nu e al doamnei Ridzi. In privinta extinderii penale pot sa spun ca nu exista o astfel de formulare. Parlamentul nu da avize ci Parlamentul cere inceperea urmarii penale. O atfel de cerere este sortita esecului. Votul a fost conform constitutie si ati vazut rezultatul”, Eugen Nicolicea UNPR.

Potrvit procedurilor raportul Comisiei reprezinta un punct de vedere. Documentul este apoi citit in plenul Camerei Deputatilor. Cererile DNA sunt apoi supuse votului plenului Camerei Deputatilor. Avand in vedere recomandarea Comisiei Juridice si faptul ca PDL are sprijinul UDMR, UNPR si al minoritatilor exista sanse mari ca cererile DNA sa fie respinse si de plenul Camerei Deputatilor.

Despre decizia Comisie Juridice au vorbit la emisiunile Tv Sulfina Barbu PDL si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu:

  • Eu nu o sa apar un asemenea vot al PDL-ului. Asta se va intoarece mai tarziu impotriva PDL. In 2004-2005 PDL a facut mare caz pe tema dasarelor Nastase blocate. E aceeasi situatie. Vor pierde pe termen lung”, a declarat Sebastian Lazaroiu la emisiunea evz 2+1 difuzata de B1TV.
  • "In comisia respectiva sunt noua membri PDL ori din ce stiu au fost mai multe vorturi impotriva si asta e un aspect important. Trebuie mentionat ca raportul comisiei este unul consultativ si votul final se va da in plen", a declarat Sulfina Barbu PDL la Realitatea Tv.

Cum a fost amanat 10 luni cazul Ridzi-2 mai

  • In data de 10 februarie DNA prin Ministerul Justitiei solicita Parlamentului sa incuvinteze extinderea urmaririi penale si perchezitia informatica a calculatorului folosit de Monica Iacob Ridzi la minister.
  • Pe 16 februarie transmite Biroului Permanent al Camerei Deputatilor o scrisoare in care arata ca nu poate fi prezenta la audieri in Comisia Juridica pentru ca se afla in concediu prenatal.
  • Pe 22 aprilie Monica Iacob Ridzi naste un baietel. Cererile DNA erau blocate si au ramas blocate cu toate ca fostul ministru participa la sedintele Camerei Deputatilor. Drept dovada pe pe 14 iunie Monica Iacob Ridzi a fost prezenta in Parlament, cand in Camera Deputatilor au fost votati noii judecatori ai Curtii Constitutionale, sedinta in care PDL si-a impus, la limita, propunerile.
  • “Din cate stiu a venit de la spital, si-a lasat copilasul bolnav si a venit la vot. Fara votul ei pierdeam batalia pentru Curtea Constitutionala. Stiti cat ne-am luptat pentru depolitizarea si depesedizarea Curtii Constitutionale. Practic, s-a sacrificat pentru vot", a declarat Buda in iunie. In iunie Daniel Buda a promis ca cererile vor fi discutate in septembrie.
  • Pe 7 septembrie Monica Iacob Ridzi isi formuleaza apararea si depune documentul la Comisia Juridica. Practic in acest moment formalitatile se incheie si comisia nu mai are nici un impediment sa dezbata cazul si sa prezinte raportul.
  • Pe 29 octombrie doarul este inca blocat in Comisia Juridica. Dupa 49 de zile de blocaj Daniel Buda a explicat ca nu a discutat cazul deoarece comisa a lucrat la legea micii reforme.
  • Pe 16 noiembrie era programata discutarea dosarului. Presedintele comisiei Daniel Buda o apara public pe Monica Iacob Ridzi si amana din nou dosarul.

VIDEO Cum il acuza Monica Iacob Ridzi in 2006 pe Adrian Nastase ca se ascunde de justitie

Ce contine dosarul Ridzi-2 mai

  • Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor, in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.
  • Mai mult, cererea de oferta privind organizarea evenimentelor a fost trimisa de catre MTS catre trei firme, din care doua (Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL) aveau actionari comuni si sediul in acelasi apartament. Potrivit mass media, onorariile formatiilor care au concertat in cadrul evenimentului sau costurile scenelor utilizate au fost mult supraevaluate.