Guvernul nu sustine legalizarea prostitutiei, deoarece ar leza valorile familiei si demnitatea umana, a afirmat secretarul de stat pentru Culte Adrian Nicolae Lemeni, in fata Comisiei Senatului pentru buget-finante, care a dezbatut marti proiectul propus de Silviu Prigoana. Senatorii au argumentat insa ca fenomenul prostitutiei exista si dincolo de lezarea unor demnitati si de contraargumentele cultelor privind legalizarea celei mai vechi meserii din lume, dar au amanat o decizie in acest sens.

"Am fi ipocriti daca nu am recunoaste", a spus presedintele comisiei, democrat-liberalul Ovidiu Marian, citat de Agerpres.

Dupa ascultarea argumentelor initiatorului si a contraargumentelor reprezentantilor ministerului Culturii si Cultelor si a celui al BOR, membrii comisiei au considerat ca mai au nevoie de cateva documente inainte de a lua o decizie, in special date statistice care sa releve impactul financiar asupra bugetului, dupa cum a aratat senatorul PDL Alexandru Mocanu.

Secretarul de stat pentru Culte Adrian Nicolae Lemeni a aratat ca Guvernul nu sustine initiativa legislativa, deoarece aceasta nu tine cont de o serie de instrumente legislative europene din domeniul protectiei drepturilor omului, lezeaza demnitatea umana si, in special, valorile legate de familie. El a subliniat ca aceeasi pozitie o au si cultele din Romania, care au programe de promovare a valorilor familiei.

La randul sau, senatorul PNL Dan Radu Rusanu i-a replicat ca din partea BOR este normala o asemenea pozitie, insa nu si din partea celorlalte culte, prostitutia fiind legalizata in Germania, tara protestanta, dar si in Italia, un stat catolic.

"Daca instrumentele europene la care ati facut referire - daca exista - sunt incalcate de una dintre cele mai importante membre ale UE", a replicat, la randul sau, Ovidiu Marian, facand referire la Germania.

Silviu Prigoana a precizat ca proiectul de lege este o traducere si adaptare a legii germane in materie din 2002 si ca, la momentul initierii, el nu era in PDL, nefiind unul asumat de aceasta formatiune politica.

Conform proiectului legislativ, prostitutia poate fi exercitata numai prin autorizare prealabila, in locuri special autorizate. Potrivit lui Prigoana, avand in vedere exemplul german, cel mai important beneficiar nu ar fi bugetul de stat, care ar castiga prin impozitarea acestor activitati, ci persoanele care le practica, femei si barbati, care ar beneficia de protectie sociala, asigurari de sanatate, indemnizatii de somaj si chiar pensie. Fara un cadru legal, majoritatea acestor persoane sunt, practic, "niste sclavi".

Senatorii din Comisia pentru buget au amanat luarea unei decizii pana saptamana viitoare.