In rugina de pe epava Titanicului aflat la 4.000 de metri adancime prospera o bacterie care se hraneste cu resturile tot mai fragile ale celebrei nave, arata un studiu facut de cercetatorii din Canada si Spania care au descoperit aceasta noua bacterie pe care au botezat-o Halomonas titanicae. Aceast microorganism "devoreaza" metalul, iar studierea lui va fi utila fiindca ne poata invata cum sa reciclam fierul de la nave scoase din uz sau alte structuri maritime, scrie The Guardian.

Titanicul inainte de calatoria fatidicaFoto: Agerpres

Bacteria a fost descoperita in resturi de rugina in forma de turturi prelevate de pe celebra epava acum doua decenii. A fost apoi izolata si catalogata de oamenii de stiinta de la Dalhousie University din Halifax (Canada) si de la universitatea din Sevilla.

Bacteria devoreaza metalul si e extrem de daunatoare instalatiilor subacvatice precum conducte sau platforme petroliere. Totusi, partea buna este ca descoperirea ar putea conduce la noi cai de reciclare a fierului din nave vechi sau alte structuri maritime.

Cercetatorii spun ca nu au de unde stii daca bacteria era deja prezenta pe fundul oceanului inainte de scufundarea Titanicului sau a aparut acolo dupa acel moment, insa adauga ca studierea ei poate duce la dezvoltarea unor izolatii speciale care sa impiedice deteriorarea altor instalatii maritime.