Tribunalul Bucuresti a admis, vineri, contastatia formulata de catre judecatoarea Dana Garbovan de la Curtea de Apel Cluj impotriva candidaturii lui Dan Lupascu pentru un nou mandat de sase ani la Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit Luju.ro. Sentinta este atacabila cu recurs si pe moment nu are niciun efect asupra candidaturii si alegerii lui Dan Lupascu pentru un nou mandat la Consiliu, insa daca decizia va ramane definitiva atunci intregul proces electoral pentru functia de membru CSM la nivelul curtilor de apel din tara va fi reluat. HotNews.ro a relatat pe larg problema invalidarii integrale sau partiale a alegerilor pentru CSM si a prezentat controversele din jurul unor candidati, acuzati de mai multi magistrati ca nu ar fi avut dreptul sa candideze pentru un nou mandat de membru CSM.

Dan Lupascu si Dana GarbovanFoto: Colaj foto

Situatia invalidarii partiale a alegerilor pentru CSM si a reluarii procesului electoral revine din nou in actualitate. Tribunalul Bucuresti a decis sa admita o contestatie formulata de catre judecatoarea Dana Garbovan impotriva candidaturii judecatorului Dan Lupascu, actual, dar si viitor membru CSM dupa alegerile de la 1 noiembrie.

Portalul Lumea Justitiei scrie ca sentinta a fost pronuntata vineri in dosarul nr. 45070/3/2010 al TMB – Sectia de contencios-administrativ. Sentinta care a fost data este atacabila cu recurs, si deocamdata ea nu are niciun efect asupra candidaturii lui Dan Lupascu. Lucrurile se pot schimba totusi insa daca decizia va ramane definitiva si efectul va fi reluarea intregului proces electoral la nivelul tuturor curtilor de apel din tara, pentru posturile de reprezentanti in CSM de pe acest palier.

La alegerile de pe 1 noiembrie, din partea curtilor de apel pentru CSM au fost alesi judecatorii Dan Lupascu (461 voturi), Alexandru Serban (383) si Horatius Dumbrava (313). Dana Garbovan, fosta presedinta a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) a pierdut aceste alegeri, fiind clasata pe locul 6 cu 207 voturi.

Noii membri alesi ai CSM vor trebuie sa fie validati in perioada urmatoare de catre Senat. Alegerile de anul acesta pentru CSM ar putea fi invalidate, total sau partial, de catre Senat pe fondul neregulilor semnalate semnalate de unii magistrati care acuza actualul CSM ca a organizat alegeri numai pentru o parte dintre locurile prevazute ca eligibile de normele legale.

Potivit acestora, cinci dintre actualii membri CSM si-au depus candidatura, desi legea interzice reinvestirea, alti doi candidati participa la alegeri, desi ambii sunt detasati in Ministerul Justitiei, iar altor trei magistrati le-au fost prelungita functia de membru CSM pe motiv ca nu au un mandat complet.

Dan Lupascu

Dan Lupascu

Foto: Agerpres

Data limita pana la care actualul Consiliu trebuie sa trimita la Senat, spre validare, lista cu noii membri este 15 decembrie. In caz ca incalcarile de regulament nu vor fi solutionate, Senatul Romaniei ar putea invalida lista cu noii membri alesi. Mai multe despre invalidarea alegerilor de catre Senat, puteti citi aici.

Luju.ro mai scrie ca "din surse bine informate, am aflat ca decizia TMB, chiar daca nu e definitiva, va fi folosita ca argument pentru influentarea Senatului, in scopul de a invalida rezultatele alegerilor in cazul membrilor CSM, care au fost realesi pentru un nou mandat. Senatul se va prounta asupra rezultatele alegerilor CSM cel mai probabil in data de 16 decembrie 2010."

Nu pot comenta, e un proces aflat pe rol, la care nici nu am fost prezent. Voi ataca solutia pe caile legale. Sunt insa niste ciudatenii...”, a declarat Dan Lupascu pentru Luju.ro.

Pentru cei patru au fost depuse contestatii la Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii. Aceste contestatii au fost insa respinse. O explicatie ar fi si aceea ca acest Comitet Electoral Permanent al Consiliului Superior este subordonat CSM. Altfel spus, cei patru au decis contestatiile depuse pe numele lor. Vezi aici, aici si aici contestatiile depuse de judecatorul Dana Girbovan impotriva candidaturii lui Dan Lupascu, al Lidiei Barbulescu si Lidiei Barac.

Dana Garbovan

Dana Garbovan

Foto: Agerpres

Inainte de alegerile de pe 1 noiembrie, judecatoarea Dana Garbovan a declarat pentru HotNews.ro: "Toate contestatiile pe care le-am facut au fost respinse. Plenul CSM-ului a spus ca nu are competente sa verifice procedura de desemnare a candidatilor. Am inaintat o actiune in instanta impotriva plenului CSM care a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti. In opinia mea, care nu este singura, aceste candidaturi incalca legea, de aceea am considerat necesara introducerea contestatiilor. Sper ca, in cel mai scurt timp, sa se obtina o hotarare judecatoreasca care sa transeze pe fond problema(...)"Trebuie sa obtinem o hotarare inainte de validarea alegerilor ca sa fie totul in ordine. Nu ne permitem un CSM a carui legalitatea sa fie pusa de la inceput sub semnul indoielii".

Luju.ro scrie ca judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti care saptamana trecuta care a admis contestatia formulata impotriva cadidaturii lui Dan Lupascu la CSM este Roxana Budulan, fost procuror la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti care a solicitat in 2009 CSM-ului sa o transfere pe un post de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, iar in caz ca nu exista un post liber acolo, sa fie numita judecator la Tribunalul Bucuresti sau la una dintre judecatoriile de sector.

Plenul CSM a respins cu unanimitate de voturi (inclusiv votul lui Dan Lupascu) cererea de transfer a judecatoarei Budulan, prin Hotararea nr. 1850 din 29.10.2009. Ca urmare, procuroarea Budulan a atacat cu recurs hotararea de respingere a transferului solicitat, la Sectia de contencios-administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Aici recursul a fost admis si prin Decizia nr. 4918 din 06.11.2009, Inalta Curte a anulat Hotararea CSM nr. 387 din 12.03.2009 si a dispus obligarea CSM sa emita o hotarare prin care sa aprobe cererea de numire a doamnei procuror in functia de judecator la Tribunalul Bucuresti si sa emita propunere, in acest sens, Presedintelui Romaniei.

Sursa citata mentioneaza ca CSM a mai avut de gestionat situatii asemanatoare, de procurori care au cerut sa fie numiti judecatori si ca le-a respins la toti cererile, pe motivul ca Legea 303/2004 prevede ca promovarile prin sistem se fac exclusiv prin examen. Hotararile CSM au fost atacate cu recurs de procurorii in cauza, iar Sectia de contencios-administrativ a ICCJ le-a admis pe toate.

Dan Lupascu, unul dintre candidatii contestati de mai multi magistrati

In cazul judecatorilor Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si a procurorilor Dan Chiujdea si Cristian Deliorga, UNJR si alti magistrati sustin ca acestia nu au dreptul de a candida si a fi alesi pentru ca sunt membri CSM si potrivit regulamentului de alegere a noilor membri acestia au dreptul la un singur mandat. Cei patru sunt la finalul mandatului care este luat in considerare in acest calcul dupa cum sustin reprezentantii UNJR.

Lidia Barbulescu si ceilalti trei au explicat, ca in opinia lor, candidaturile lor sunt valide, deoarece legea prin care sunt alesi membrii CSM s-a modificat dupa ce si-au preluat mandatul. Astfel, ei sustin ca reglementarea care le interzice candidatura la un al doilea mandat nu li se aplica pentru ca nu poate fi retroactiva.

"La momentul cand am inceput prezentul mandat, adica 12 ianuarie 2005, era in vigoare Legea 317/2004 nemodificata, care nu prevedea interdictia de a candida din nou. Modificarea adusa dispozitiei in iulie 2005 prin Legea 247/2005 pune problema conflictului de legi in timp. (...) Legea ulterioara nu poate atinge existenta dreptului nascut sub imperiul legii anterioare, pentru ca s-ar aplica retroactiv", a declarat Dan Lupascu pentru juridice.ro

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a declarat ca nu este legal ca actualii membri CSM sa mai candideze pentru un nou mandat. "Nici principial, nici legal nu mi se pare ca actualii membri CSM pot sa candideze la un nou mandat. Interpretarea dansilor ca au candidat inainte de a fi aceasta prevedere legala, ca au dreptul doar la un singur mandat, nu tine din punct de vedere legal. Adica ei erau intr-un mandat in curs, li se respecta mandatul de sase ani, a venit o lege care spune ca fiecare membru al CSM poate sa aiba un singur mandat. Mie mi se pare cat se poate de clar".

Care sunt atributiile CSM si cat de importanta este reformarea sistemului

CSM are atributii referitoare la cariera magistratilor, adica dispune promovarea judecatorilor si a procurorilor. CSM organizeaza admiterea in magistratura. Organizeaza si valideaza, potrivit legii si regulamentului, concursurile pentru numirea in functii de conducere a judecatorilor si procurorilor.

Un alt rol important este cel al inspectiei judiciare care este in subordinea CSM. Inspectia judiciara este organul disciplinar care stabileste pedepsele administrative pentru magistrati, de la diminuari de salarii pana la excluderea din magistratura. Si nu in ultimul rand CSM apara integritatea magistratului in spatiul public. Atributiile amanuntite ale CSM pot fi gasite aici.