Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost acuzat luni de prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, si seful Brigazii Antidrog - Bucuresti, Marin Iulian, ca incalca legislatia, nedepunand la serviciile antidrog de specialitate din cadrul politiei cantitatea de substante etnobotanice pe care ar fi confiscat-o in urma unui control efectuat de politistii comunitari in magazine de acest gen, informeaza Agerpres.

Marin Iulian a spus ca a inaintat deja o cerere inca de acum o saptamana pentru ca produsele sa fie depuse, dar edilul nu a dat niciun raspuns.

Prefectul Capitalei a aratat cu aceasta ocazie ca la nivelul Sectorului 1 a fost adoptata deja o hotarare de Consiliu local (29 noiembrie) in care comercializarea substantelor etnobotanice nu este bine reglementata. Potrivit hotararii consilierilor locali din Sectorul 1, 'magazinele de vise' sunt interzise pe o distanta de 2.000 de metri fata de unitatile de invatamant, spitale, dar se cere prin autorizatia de functionare ca proprietarii acestora sa declare pe propria raspundere ca vand substante etnobotanice.

In opinia prefectului, acest tip de hotarare la nivel local nu stopeaza fenomenul si nu rezolva problema consumului de substante etnobotanice, din contra, il legalizeaza.

Mihai Atanasoaei a atras atentia ca masurile care trebue luate la nivelul Consiliilor locale trebuie adoptate cu atentie, pentru ca ele sa nu fie atacabile in instanta si ca munca autoritatilor statului sa nu cada in derizoriu.

Acesta a spus ca, la nivelul Bucurestiului, mai sunt adoptate hotarari de Consiliu Local, in sectoarele 2 si 6, unde activitatea magazinelor etnobotanice nu este clar reglementata si sanctionata, ci doar se precizeaza ca nu au voie sa existe la distante mai mici de 1.000 de metri de unitatile de invatamant, spitale s.a.

Prefectul Mihai Atanasoaei considera ca primarii de sector, prin Corpul de Control pe care il au, pot verifica daca magazinele de vise functioneaza pe baza autorizatiilor de functionare emise si fara a exista o hotarare de Consiliu local in acest sens. El spune ca hotararea CGMB ar fi o solutie salvatoare pentru a stopa acest fenomen al consumului de droguri prin aceste magazine, deoarece municipalitatea are mai multe atributii, poate da sanctiuni, poate interzice activitatea.