Un cutremur cu magnitudinea 4 grade pe scara Richter s-a produs, duminica dimineata, la ora 04:49, in zona Vrancea, anunta Agerpres.

Seismul a avut loc la o adancime de 110 de kilometri, avand o intensitate in zona epicentrala de II grade pe scara Mercalli, a anuntat Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

Potrivit sursei citate, cutremurul nu s-a simtit la Bucuresti.

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat, la sfarsitul lunii noiembrie, ca nu se asteapta, in perioada urmatoare, la un cutremur de mari proportii in Romania, dar se vor resimti unele de intensitate medie.

"Romania va avea parte de cutremure in perioada urmatoare, dar nu mai mari de 7 grade pe scara Richter, pentru ca la noi magnitudinea critica este de 7 grade. Vor fi cutremure de sase grade sau de sase si ceva. Ne vor zgaltai, dar nu murim. Consider ca nu vor fi cutremure catastrofale in perioada urmatoare si nu ma refer numai la 2011, ci pe o perioada mult mai mare", a declarat, vineri, Gheorghe Marmureanu, citat de Agerpres.

Acesta a explicat ca, in prezent, lucreaza sistemul tectonic din Asia, care va fi activ pana in 2020 si considera ca va afecta serios Japonia.

"La ora actuala, lucreaza puternic sistemul tectonic din Asia, pana in 2020, si sunt convins ca in urmatorul timp va afecta serios Japonia, care este oarecum pregatita. Fenomenul prin care sistemul din Asia, respectiv India, lucreaza puternic a inceput in 2005 si se va termina in 2022. Pe urma va lucra sistemul tectonic african, care va fi activ pana in 2042, dar care nu a fost periculos niciodata pentru zona Vrancei. Cel mai mare cutremur generat de sistemul african in Romania a fost 6,7 grade pe scara Richter, inregistrat in 1990", a explicat directorul Institutului de Fizica a Pamantului (IFP).