Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat sambata, ca una dintre variantele luate in calcul de guvern in privinta indemnizatiilor de crestere a copilului este o majorare a acestora concomitent cu reducerea concediului maternal, relateaza Agerpres.

Intrebata daca reducerea indemnizatiei pentru mame ar trebui sa se produca inainte sau dupa construirea de noi crese, ministrul Elena Udrea a raspuns ca solutia "nu este asa simpla", dar ca mamelor trebuie sa li se ofere o alternativa.

"Nu, intai trebuie sa le dai alternativa. Solutia inteleg ca nu este asa simpla, pur si simplu reducerea. Inteleg ca sunt solutii in compensare - reducerea cu o crestere a indemnizatiei. Deci sunt solutii complexe, dar vor fi discutate maine, in cadrul coalitiei de guvernare", a spus Elena Udrea, in cadrul unei vizite efectuate in statiunea balneara Sangeorz-Bai din judetul Bistrita-Nasaud.

Ministrul Dezvoltarii Regionale considera ca statul trebuie sa sustina in continuare cresterea natalitatii, dar apreciaza ca un concediu maternal de doi ani este prea lung, iar cheltuielile depasesc posibilitatile bugetare.

"Trebuie sa dam o alternativa femeilor care sunt sau devin mame. Pe de o parte, statul trebuie sa sustina cresterea natalitatii, sa incurajeze o familie sa aiba copii. Nici nu poate sa faca mai mult decat fac state cu economii mai solide decat noi din Europa, si anume nu poate sa isi puna cheltuieli atat de mari in buget incat sa ofere o perioada lunga de concediu maternal, mai lunga aproape decat orice alta tara din Europa, si, in timpul acesta, cu un venit foarte mare. In schimb, obligatoriu, trebuie sa vina cu alternative. Daca femeile acelea nu au unde sa isi duca copiii, asta este o problema a statului, pe care trebuie sa o rezolve", a declarat Udrea.