Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu saluta avizul favorabil dat de Guvernul Romaniei proiectului legislativ al deputatului democrat-liberal Silviu Prigoana privind inlocuirea termenului de "rom" cu cel de "tigan" si spune ca va avea un demers asemanator in PE.

"Salut faptul ca Guvernul Romaniei a avizat favorabil proiectul legislativ al deputatului PDL Silviu Prigoana si ii urez acestuia mult succes in demersul sau. Sper ca acest lucru sa se concretizeze intr-o inlocuire totala a termenului de 'rom' cu cel de 'tigan', acesta din urma fiind cel corect din punct de vedere istoric si lingvistic. Adoptarea la nivel european si, mai ales, acceptarea de catre Romania acum 10 ani a termenului de 'rom' a fost o greseala pentru care astazi platim toti, atat romanii din Romania, cat si cei care si-au facut un trai onest in afara ei", considera europarlamentarul democrat-liberal, potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres.

El a remarcat ca aceasta initiativa il va ajuta in demersul sau de a impune schimbarea termenului de rom si la nivel european si a admis ca problema cea mai mare este ca acea confuzie intre cei doi termeni nu se produce in Romania, ci in afara ei, la nivelul cetatenilor statelor membre UE, fapt care afecteaza romanii.

"Sper asadar ca inlocuirea termenului de 'rom' cu cel de 'tigan' in actele oficiale ale Romaniei sa ii convinga pe colegii mei europarlamentari ca aceasta inlocuire trebuie facuta si in actele oficiale ale UE si ale tuturor statelor membre'', a sustinut acesta.

In opinia sa, revenirea la termenul de "tigan" sau, macar, gasirea altui termen decat "rom" este necesara pentru a clarifica o problema de perceptie si nu reprezinta in niciun fel o discriminare a acestei etnii.

Totodata, Bodu este de parere ca revenirea la termenul de "tigan" nu afecteaza in niciun fel derularea programelor de incluziune sociala a tiganilor si nici intensificarea acestor programe, in cadrul unei strategii europene.

"Daca demersurile mele nu vor fi acceptate in Parlamentul European si se va considera ca denumirea de 'rom' este cea potrivita, voi depune un nou proiect de rezolutie prin care voi cere ca termenul de 'tigan' sa fie inlocuit cu cel de 'rom' si atunci cand se mentioneaza orice opera artistica ce face parte din patrimoniul cultural european si international. Asadar, voi propune sa nu se mai spuna, de exemplu Voievodul Tiganilor, ci Voievodul Romilor", a mai spus el.