Asociatiile romilor considera ca adoptarea termenului de "tigan" este echivalenta cu legiferarea folosirii cuvantului "nigger (cioroi)" pentru membrii comunitatii afro-americane din SUA si spun ca ii vor adresa o scrisoare deschisa presedintelui american Barack Obama pentru a-l informa despre intentiile guvernului de la Bucuresti.

"Ca actiuni imediate, impotriva acestui abuz de drept, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) va adresa o scrisoare deschisa presedintelui SUA, Barack Obama, in care va fi evidentiat faptul ca Guvernul Romaniei, Academia Romana si chiar presedintele tarii, Traian Basescu, sustin o initiativa care ar fi echivalentul legiferarii in Statele Unite ale Americii a cuvantului peiorativ 'nigger' (cioroi) ca denumire a comunitatii afro-americane din SUA", se arata intr-un comunicat semnat de 21 de asociatii ale tiganilor.

Acestea considera ca decizia Guvernului Romaniei de a aproba un Memorandum prin care este de acord cu initiativa legislativa a deputatului PDL Silviu Prigoana, de a schimba denumirea etniei rome in 'tigan', este inacceptabila.

"Consideram ca institutiile Romaniei incalca in mod flagrant drepturile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei si tratatele internationale la care Romania a aderat. Constitutia Romaniei, la art. 6 al. 1, stipuleaza: 'Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatilor etnice, culturale, lingvistice si religioase'".

In opinia semnatarilor, decizia guvernului "se inscrie in registrul actiunilor specifice regimurilor autoritare si totalitare" si "urmareste stigmatizarea grupurilor minoritare si restrangerea drepturilor civile".

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu vrea sa-l imite pe Prigoana si in PE

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu saluta avizul favorabil dat de Guvernul Romaniei proiectului legislativ al deputatului democrat-liberal Silviu Prigoana privind inlocuirea termenului de "rom" cu cel de "tigan" si spune ca va avea un demers asemanator in PE.

"Salut faptul ca Guvernul Romaniei a avizat favorabil proiectul legislativ al deputatului PDL Silviu Prigoana si ii urez acestuia mult succes in demersul sau. Sper ca acest lucru sa se concretizeze intr-o inlocuire totala a termenului de 'rom' cu cel de 'tigan', acesta din urma fiind cel corect din punct de vedere istoric si lingvistic. Adoptarea la nivel european si, mai ales, acceptarea de catre Romania acum 10 ani a termenului de 'rom' a fost o greseala pentru care astazi platim toti, atat romanii din Romania, cat si cei care si-au facut un trai onest in afara ei", considera europarlamentarul democrat-liberal, potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres.

El a remarcat ca aceasta initiativa il va ajuta in demersul sau de a impune schimbarea termenului de rom si la nivel european si a admis ca problema cea mai mare este ca acea confuzie intre cei doi termeni nu se produce in Romania, ci in afara ei, la nivelul cetatenilor statelor membre UE, fapt care afecteaza romanii.