Romania continua sa sustina R. Moldova in demersul de aderare la UE, pornind de la premisa ca si viitorul guvern de la Chisinau sa doreasca mentinerea pe aceeasi cale europeana, a spus seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Manoiu, prezent la intalnire, citat de Agerpres. In plus, Basescu a reiterat dorinta Romaniei de a fi evaluata in aderarea la Schengen potrivit criteriilor tehnice. Presedintele a mai vorbit si despre politici europene, urmatoarea proiectie financiara 2014-2020, guvernanta economica europeana si rezultatele summit-ului de la Astana, sustin surse consultate de HotNews.ro.

"S-a discutat si despre Moldova, urmare a alegerilor de acolo. Consideratiile au vizat mai ales perioada postelectorala. Acum discutia este mai degraba in plan speculativ. Intrebarile au fost legate de asteptari. Se asteapta formarea coalitiei de guvernare, pozitia Romaniei in ce priveste sprijinul acordat Moldovei pentru aderare este aceeasi, nu s-a modificat, premisa fiind aceea ca si guvernul care va rezulta din negocieri, evident, sa doreasca mentinerea pe aceeasi traiectorie", a declarat spus Bogdan Manoiu.

Potrivit sefului DAE, Basescu ar fi reiterat pozitia mai veche a Romaniei de a trata R. Moldova in regimul similar tarilor din Balcanii de Vest privind aderarea la UE.

In plus, evident ca nu putea lipsi tema Schengen din discutiile cu sefii misiunilor diplomatice ale statelor UE la Bucuresti. "S-a abordat problema spatiului Schengen. Presedintele a reiterat pozitia cunoscuta, de altfel, ca Romania si, in general, romanii nu vor accepta ca, odata indeplinite criteriile tehnice, sa se faca vreo legatura cu alte politici care ar putea pune sub semnul intrebarii aderarea la termen", a mai spus Manoiu.

Potrivit unor surse consultate de HotNews.ro, in aceasta privinta rezervele Frantei sunt in continuare foarte mari si deocamdata nu se poate anticipa daca Consiliul UE va vota in februarie aderarea Romaniei la Schengen.

Se vorbeste in continuare despre dorinta de a vedea rezultatele raportului Comisiei privind mecanismul de cooperare si verificare pe justitie din vara, prin urmare e un indiciu clar ca exista dorinta de impingere a calendarului deciziei pentru vara. Chiar daca avem si evaluarea tehnica probabil din februarie. Inca nu s-a decis daca CE va prezenta aceasta evaluare pana la jumatatea lui februarie, adica inainte de Consiliul UE.