Basescu vede granita UE pe Nistru, deci Transnistria in afara teritoriului R. Moldova. Gafa sau devoalarea unui plan international?

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 2 decembrie 2010, 19:04 Actualitate | Esenţial


Transnistria si Moldova
Foto: CIA factbook
Cum vedeti aceasta regiune peste 25 de ani?, a fost intrebat in interviul din Romania Libera presedintele Traian Basescu. Raspunsul sau: "Frontierele UE vor fi pe Nistru si evolutiile democratice din regiune vor stimula si alte tari, precum Ucraina, sa se indrepte spre UE". Gafa de proportii sau cunoasterea unor informatii secrete sunt explicatia acestei afirmatii. Cotroceniul nu a dat un raspuns solicitarii unei explicatii cerute de HotNews.ro. Un analist moldovean si negociatorul moldovean pe problema transnistreana au comentat declaratia presedintelui Romaniei.

Frontierele UE vor fi pe Nistru - o afirmatie la care incercam sa gasim, de doua zile, o explicatie: gafa, neatentie, sau detinerea unor informatii din discutiile Merkel-Medvedev, pe tema solutionarii conflictului transnistrean, l-au determinat pe presedintele Romaniei sa spuna asta. Pentru ca, daca granita este pe Nistru, este evident ca Transnistria este in afara granitelor UE. HotNews.ro a solicitat o explicatie, un comentariu Administratiei prezidentiale, insa ea nu a venit.

Prin urmare, intrebarea ramane. A facut, din nou, presedintele o gafa? Pentru ca o tara ca Romania care sustine, de fiecare data cand se vorbeste chestiunea transnistreana, integritatea teritoriala a R. Molodva, nu poate sa gandeasca o frontiera pe Nistru.

Mai mult, zilele acestea presedintele este la summit-ul OSCE de la Astana, unde s-a discutat aceasta chestiune. "Solutionarea conflictului din Transnistria reprezinta o prioritate politica pentru Romania. Sprijinim realizarea fara preconditii a discutiilor formale in cadrul de negociere consacrat 5+2, in vederea identificarii unei solutii durabile, cu respectarea deplina a normelor internationale si a integritatii teritoriale suveranitatii Republicii Moldova", a spus presedintele in Kazahstan.


Osipov vede granita UE pe frontiera de est a Moldovei, nu pe Nistru


Tot la Astana este in aceste zile si Victor Osipov, negociatorul moldovean in problema Transnistreana. Acesta a declarat pentru HotNews.ro: "Cand Republica Moldova va intra in UE, frontiera UE va fi identica cu frontiera de est a Republicii Moldova. Granita UE va fi acolo unde este astazi granita noastra de est", a spus Osipov.

Prin urmare, nu pe Nistru, ci include in mod clar si Transnistria.

De ce nu poti trage simplu granita pe Nistru?


In primul rand, pentru ca asta ar insemna ca Moldova sa piarda un teritoriu. E adevarat, Transnistria a fost alipita Moldovei cand aceasta a devenit republica sovietica, dar toate pozitiile oficiale occidentale sustin integritatea teritoriala a tarii.

Chiar si planul Kozak despre care s-a vorbit intens in ultimii ani prevedea o federalizare a Moldovei, in care Transnistria sa aiba un statut egal cu restul tarii, cu parlamentari alesi in legislativul de la Chisinau, intr-o proportie in care ar fi putut avea un cuvant gtreu in deciziile luate. Planul de federalizare a Moldovei a fost respins.

Prin urmare, ce ar deveni o Transnistrie lasata in afara Moldovei si a granitelor UE? Ce statut ar avea teritoriul dintre Nistru si granita ucraineana?

"Cum tragem linia pe Nistru? Ce facem cu orasul Bender?", se intreba analistul politic moldovean Igor Botan.

Bender sau Tighina, doua denumiri pentru acelasi oras de fapt, este pe partea dreapta a Nistrului. Este ca un pinten peste Nistru, un pinten transnistrean, pentru ca e oras al Transnistriei. "Stiti ce spun transnistrenii, cei care sunt acolo la putere? Voi nu intelegeti ca Benderul este Berlinul nostru de Vest. Cum tragem hotarul, ce facem cu oamenii de acolo?"

Si apoi ce faci cu Transnistria? Ucrainenii vor fi absolut impotriva ideii unei Transnistrii in afara granitelor moldovene, spune Botan, care adauga ca nu va accepta "acest Kaliningrad in coasta ei, pentru Ucraina e un pericol la statalitatea ei". Nu este nici pentru ideea de a include in propriul teritoriu Transnistria, pentru ca atunci ar putea crea premisele ca Rusia sa faca acelasi lucru si sa ia Crimeea.

Referitor la statutul pe care l-ar ptuea avea Transnistria, iarasi lucrurile nu sunt certe: teritoriu independent, un statulet intre granita UE/Republicii Moldova si cea a Ucrainei este, din nou, o varianta imposibila. "Transnistria supravietuieste doar datorita suportului Rusiei si e o gaura neagra in care se imbogateste o parte din elita ucraineana. Dar sa ii dai statutul oficial, asta ar schimba dramatic lucrurile", crede Igor Botan. "Ucraina se va opune din toate puterile. Pentru ca va fi principala victima daca se va intampla asta, daca Transnistria ar deveni independenta, pentru ca lucrurile sunt atat de complexe", a mai spus acesta.

De aceea analistul moldovean catalogheaza declaratiile presedintelui Basescu iresponsabile, pentru ca astfel de afirmatii facute de liderii de la Bucuresti nu fac decat rau Moldovei, fortelor democratice si sprijina comunistii.

"Multi din oficialii de la Bucuresti nu prea inteleg societatea moldoveneasca de-aici si declaratiile lor nu ajuta cu nimic. Dimpotriva, comunistii isi fac si si-au facut cariera politica exploatand pericolul romanesc", spune Botan.

Si declaratia presedintelui privind unirea celor doua tari - desi toti cei care au preluat informatia au ignorat faptul ca Basescu a fost clar in prima parte a raspunsului: "O data cu intrarea Republicii Moldova in UE, atunci vom fi impreuna in marea familie europeana, iar daca se va desfasura sau nu si un proces de unificare a celor doua tari, acest lucru tine mai putin de vointa oamenilor politici".

E o atitudine constanta pe care a avut-o Romania. Presedintele insa s-a hazardat sa spuna ca Romania si Moldova vor deveni aceeasi tara daca vor dori "romanii de pe ambele maluri ale Prutului".

"Noi am avut odata unirea, in 1918. Stim cum a iesit si ce s-a intamplat. Putem vorbi despre o eventuala unire in conditile in care ea trebuie facuta in asa fel incat sa n-o conteste nimeni a doua zi nici din interior, nici din exterior. Apoi, cu ce statut vrea sa vada R. Moldova unita cu Romania: cu statut de federatie sau ciopartita in judete?", a fost intrebarile pe care le-a pus Igor Botan.

Analistul moldovean crede ca presedintele Romaniei urmareste cu astfel de declaratii fie o ridicare a cotei electorale propriului partid si a sa, desi in Romania nu mai exista un puternic element unionist, fie vrea sa distraga atentia de la alte chestiuni.

"Noi, in R. Moldova, suntem deja rusificati, e adevarat. Eu ma simt rusificat, dar eu nu cred ca asta e un hadicap. Eu ma alimentez spiritual din doua izvoare, romanesc si rusesc. Ce sa fac cu mine? Sa ma consider un handicapat? Jumatate din rudele mele sunt rusi, oameni foarte cumsecade, pe care eu ii stimez si al caror punct de vedere il respect. Deci sunt lucruri prea fine ca sa fie abordate la modul in care o face domnul Basescu. (...) Noi avem un trunchi comun, putem fi uniti intr-un spatiu cultural cultural, sa ne unim prin cultura.

Insa societatea asta are un specific si beneficiaza de pe urma unor astfel de declaratii cei 40% dintre moldoveni, procentul comunistilor. Cei de la Bucuresti nu vad cum si-au facut campania, pe pericolul romanesc, pe ideea ca dispare tara de pe harta lumii?", a continuat analiza, mai degraba interogativa, Igor Botan.

El a reamintit ca populatia Moldovei este formata in proportie de 30% din minoritati, "care au fost indoctrinate de-a lungul anului", in plus sunt "cetatenii de origine moldoveneasca ce se considera moldoveni", care ar putea fi raspunsul lor la ideea de unire?

Lucrurile sunt foarte complexe, a conchis analistul de la Chisinau, subliniind, din nou, cat de nocive sunt astfel de declaratii reverberate in Republica Moldova.


Citeste mai multe despre   
Comentarii alese de moderator

 • Romania continua ofensiva diplomatica (Vineri, 3 decembrie 2010, 8:26)
  Transnistria, cheie in negocieri globale [anonim]

  Intr-o negociere nu ai nevoie de o pozitie statica, pe care cel din fata ta o cunoaste de ani de zile si din care stie ca esti incapabil sa iesi.
  Sa arunci in joc elemente „perturbante” pt adversar e o tactica binecunoscuta si ajuta in flexibilizarea negocierilor.

  Sa fie foarte clar:

  -Separatismul, sub orice forma, nu e incurajat de nimeni in Europa, nu e convenabil pt nici un stat, chiar Rusia masacreaza mii de ceceni care vor separatism.

  -Regiunea de dincolo de Nistru e teritoriu al Moldovei, potrivit dreptului international si asa cum nimeni in UE nu pune la indoiala granitele Ucrainei (desi sudul Basarabiei si Bucovina de nord i-au fost alipite de URSS), nimeni nu va contesta ca Transnistria apartine de drept Moldovei, chiar si Rusia accepta asta (doar ca invoca „pericolul” unui razboi civil..)

  -Cea mai mare etnie, ca numar si procente, in Transnistria, sunt romanii, circa 40%, ba chiar dincolo de Transnistria e orasul ucrainean Balta, locuit de 30.000 de romani ! Asa ca Transnistria nu e nici ruseasca, nici ucraineana, e teritoriu istoric al romanimii, atestat chiar de rusi pe vremea lui Cantemir.

  -Moldova nu-si poate permite sa renunte la Transnistria, e un element fundamental pt a fi in atentia USA si UE. O Romanie reunificata ar putea eventual negocia cu Ucraina cedarea regiunii contra altor teritorii. dar e o perspectiva indepartata, cum spune si Basescu, peste multi ani!

  -Transnistria in mana Romaniei si Moldovei e un exceptional element de negociere contra Ucrainei, care e terorizata la gandul ca am putea lasa regiunea Rusiei, asta ar insemna pe termen lung anexarea la Rusia al intregului sud al Ucrainei !

  Ieri summit-ul OSCE a esuat lamentabil, presedintele rus si ministrul de externe au parasit conferinta refuzand interviuri, erau amandoi nervosi din cauza insistentei UE si USA de a se retrage din Transnistria si din regiunile georgiene ocupate.

  USA si UE ne sustin solid, Rusia inca nu a obtinut ce doreste !


9766 vizualizari

 • +5 (31 voturi)    
  Corect (Joi, 2 decembrie 2010, 19:11)

  adi [anonim]

  O viziune foarte realista. Transnistria nu a facut parte istoric din Basarabia si a fost alipita artificial. Se poate realiza un schimb civilizat de populatie intre cele 2 maluri ale Nistrului si cu asta basta.
  • -2 (20 voturi)    
   1(punct)+ (Joi, 2 decembrie 2010, 19:57)

   Mih. [utilizator] i-a raspuns lui adi

   Un raspuns scurt si la obiect.
   Poate va dormi linistita si d-na Ann-Marie, ca in mare dilema era!
   • +2 (2 voturi)    
    Transnistria (Joi, 2 decembrie 2010, 23:58)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui Mih.

    SUA SI UE a doua zii pot declara independenta Transnistriei daca ar dori fara ca Rusia sa spuna nu.
    Daca Rusia spune nu, atunci SUA, JAPONIA sa le spuna investitorilor straini ca Rusia nu ai de ce sa mergi sa faci afaceri.
    • +6 (6 voturi)    
     Romania continua ofensiva diplomatica (Vineri, 3 decembrie 2010, 8:26)

     Transnistria, cheie in negocieri globale [anonim] i-a raspuns lui razvan

     Intr-o negociere nu ai nevoie de o pozitie statica, pe care cel din fata ta o cunoaste de ani de zile si din care stie ca esti incapabil sa iesi.
     Sa arunci in joc elemente „perturbante” pt adversar e o tactica binecunoscuta si ajuta in flexibilizarea negocierilor.

     Sa fie foarte clar:

     -Separatismul, sub orice forma, nu e incurajat de nimeni in Europa, nu e convenabil pt nici un stat, chiar Rusia masacreaza mii de ceceni care vor separatism.

     -Regiunea de dincolo de Nistru e teritoriu al Moldovei, potrivit dreptului international si asa cum nimeni in UE nu pune la indoiala granitele Ucrainei (desi sudul Basarabiei si Bucovina de nord i-au fost alipite de URSS), nimeni nu va contesta ca Transnistria apartine de drept Moldovei, chiar si Rusia accepta asta (doar ca invoca „pericolul” unui razboi civil..)

     -Cea mai mare etnie, ca numar si procente, in Transnistria, sunt romanii, circa 40%, ba chiar dincolo de Transnistria e orasul ucrainean Balta, locuit de 30.000 de romani ! Asa ca Transnistria nu e nici ruseasca, nici ucraineana, e teritoriu istoric al romanimii, atestat chiar de rusi pe vremea lui Cantemir.

     -Moldova nu-si poate permite sa renunte la Transnistria, e un element fundamental pt a fi in atentia USA si UE. O Romanie reunificata ar putea eventual negocia cu Ucraina cedarea regiunii contra altor teritorii. dar e o perspectiva indepartata, cum spune si Basescu, peste multi ani!

     -Transnistria in mana Romaniei si Moldovei e un exceptional element de negociere contra Ucrainei, care e terorizata la gandul ca am putea lasa regiunea Rusiei, asta ar insemna pe termen lung anexarea la Rusia al intregului sud al Ucrainei !

     Ieri summit-ul OSCE a esuat lamentabil, presedintele rus si ministrul de externe au parasit conferinta refuzand interviuri, erau amandoi nervosi din cauza insistentei UE si USA de a se retrage din Transnistria si din regiunile georgiene ocupate.

     USA si UE ne sustin solid, Rusia inca nu a obtinut ce doreste !
  • -4 (12 voturi)    
   inteleapta declaratie (Joi, 2 decembrie 2010, 20:15)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui adi

   prin aceasta declaratie se pune in dificultate atat ucraina cat si rusia in aceeasi problema. Daca am sustine asta oficial am avea mai multe de castigat. Nu cred ca este un plan special pentru realizarea reala a acestei granite dar ca idee deja creeaza valuri si asta e bine
   • +6 (6 voturi)    
    daca in 1970 (Vineri, 3 decembrie 2010, 8:12)

    curios [anonim] i-a raspuns lui atreus

    dl.Kohl zicea ca in 20 de ani Germania va fi reunita era injurat la fel de postacii rosii??? dar cel care spunea ca Croatia si Serbia vor fi separate si vor adera pe rand la UE? sau ca in 2007 RO va fi in UE??? In 25 de ani se schimba multe, numai prostia omeneasca evolueaza mult mai incet.
    • -5 (5 voturi)    
     PROSTIA... (Vineri, 3 decembrie 2010, 9:03)

     STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui curios

     Unirea nu se poate face daca nu vor si moldovenii !!! Deocamdata ei au votat cu comunistii, cu Rusia.
     • +1 (3 voturi)    
      cuvant cheie (Vineri, 3 decembrie 2010, 10:26)

      curios [anonim] i-a raspuns lui STAN PATITU

      DEOCAMDATA! desi numeric si procentual PCRM pierde voturi.
     • +1 (1 vot)    
      Da, si? (Vineri, 3 decembrie 2010, 12:49)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui STAN PATITU

      Uite cum au evoluat la noi partidele in ultimii 20 de ani. Mai tii minte ce scor a avut Iliescu la prima alegere? Si cat a avut la ultima runda?
      Sa nu mai zic de ce transformari sociale au fost in Ro in astia 20 de ani? La ei merge mai incet, comunistii au reusit sa-i tina sub papuc mai mult, dar deja au inceput s-o ia si ai lor spre Vest (pasapoartele romanesti ajuta), nu numai catre Est.

      Pe de alta parte s-ar putea ca peste 25 de ani cei ce ar dori unirea sa fi emigrat catre Ro sau Vest, si-n Moldova sa ramana doar rusofoni, care sa doreasca unirea cu Rusia. Vom vedea
  • +11 (13 voturi)    
   nu numai ,Ucraina sa dea Bucovina si judetele (Joi, 2 decembrie 2010, 20:27)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui adi

   Dunarii contra Transnistria!atunci este echitate istorica
   • -2 (2 voturi)    
    modificarea granitelor? uită de asta, e periculos (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:43)

    Chronosopados [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    E foarte riscant sa sustii revizuirea tratatelor despre frontierele actuale si schimburi de teritorii, te joci cu focul !
    Fa bine si uita de asa ceva.
    Ar trebui sa fii activ in a sustine o idee mai buna: mentinerea granitelor actuale conform tratatelor in vigoare, nici un revizionism !
  • +9 (11 voturi)    
   alternativa (Joi, 2 decembrie 2010, 20:57)

   ursu [anonim] i-a raspuns lui adi

   ...ramanerea Transnistriei intr-un stat european ar reprezenta un periculos cap de pod al rusiei!
   • +2 (2 voturi)    
    zzz (Vineri, 3 decembrie 2010, 7:37)

    George [anonim] i-a raspuns lui ursu

    Ceva imi zice ca Ucraina in urmatoarele decenii nu va mai exista ca stat. Iar teritoriile acesteia vor fi impartite in regiune.
 • +8 (28 voturi)    
  Furtuna intr-un pahar cu apa (Joi, 2 decembrie 2010, 19:17)

  Adrian [anonim]

  Numai cine nu il cunoaste pe domnulo Basescu isi poate pune intrebarea daca a fost gafa ori ba.

  Nu a fost nici una nici alta. A fost intrebat cum vede peste 25 de ani, iar el a raspuns. De unde si pana unde s-a transformat raspunsul lui intr-o luare oficiala de pozitie? Nu ii iau apararea, insa incerc sa inteleg ce e in mintea celui care a pus acest titlu articolului.

  Basescu a raspuns in stilu-i caracteristic, si nu cred ca e vreo gafa si nici vreun secret de stat. Altfel nu raspundea. Simple as that.

  Autorul articolului parca abia s-a mutat in Romania si nu stie cine e Traian Basescu. Destul de hilar as spune.

  Ma mai intreb o chestie acum. Cui ii foloseste aceasta furtuna intr-un pahar cu apa?
  • 0 (20 voturi)    
   ... (Joi, 2 decembrie 2010, 19:35)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   exact exact la asta ma gandeam si eu, autorul a reactionat de barca basescu a anuntat ca va invada moldova. :))
  • +3 (23 voturi)    
   Nici eu nu vad care e gafa (Joi, 2 decembrie 2010, 19:57)

   i22eh [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   A fost intrebat si a raspuns. In 25 de ani se pot intampla multe. Ba chiar, ma bucur ca vorbeste un oficial despre Basarabia atat de clar. Din punctul meu de vedere, este a noastra si trebuie sa o luam inapoi cu tot cu oamenii din ea.

   Si cred ca e vremea sa nu mai fie un subiect tabu, dimpotriva: strigat cat mai clar si mai limpede "Basarabia pamant romanesc"!
   • +7 (21 voturi)    
    Pe principiul asta (Joi, 2 decembrie 2010, 21:38)

    sebi [anonim] i-a raspuns lui i22eh

    In 25 de ani si ungurii ar putea sa ia Secuimea si sudul Slovaciei, albanezii jumate din Macedonia, austriecii Tirolul de Sud, Belgia sa se faca bucati si flamanzii si walonii sa transforme Bruxelles intr-un nou Sarajevo... nu intelegeti ca nu puteti trasa frontiere politice care sa coincida perfect cu cele etnice, astfel ca nici un popor sa nu se simta nedreptatit. Nu mai bine sustinem noi Uniunea Europeana si renuntam odata la ideea asta periculoasa de stat-natiune, care pana acum ne-a adus doua razboaie mondiale si cate alte civile?
    • 0 (16 voturi)    
     Iar dacii, adica noii romanii (Joi, 2 decembrie 2010, 22:59)

     Ionel [anonim] i-a raspuns lui sebi

     Ar trebui sa luam, dupa spusele tale Ungaria si ar fi normal ca teritoriul luat de invadatorii unguri a fost luat cu japca
     Pe cand unirea provinciilor romanesti despartite vremelnic s-au unit prin liber consimtamant si nu prin forta..
    • +3 (5 voturi)    
     Scurt: (Vineri, 3 decembrie 2010, 0:44)

     i22eh [utilizator] i-a raspuns lui sebi

     Nu. Reunirea Basarabiei cu Romania nu e cucerire teritoriala, inseamna unificarea a doua state romane.

     Dar tu poti sa-ti pleci capul in fata UE si URSS.
 • +4 (24 voturi)    
  cineva tine mortis.... (Joi, 2 decembrie 2010, 19:26)

  egroeg [anonim]

  sa-i gaseasca nod in papaura lui Basescu in tot ce face sau zice.
  Cat de limitat terbuie sa fii sa incepi sa faci speculatii pe o exprimare la modul general.
  Celor care nu prea au ce face le sugerez sa despice firul in patru ca sa afle ce-o fi vrut Eminescu sa spuna...."de la Nistru pan' la Tisa tot romanu plansu-mi-sa"...cedase deja Tiraspolul,Tighina sau alte localitati sudice rusilor sau ucrainienilor? Ia vedeti,poate descoperiti ceva si faceti rating.
  • +1 (5 voturi)    
   Nu chiar asa limitat (Vineri, 3 decembrie 2010, 7:25)

   ta31 [utilizator] i-a raspuns lui egroeg

   ca cei care cred ca politica se face cu citand din Eminescu. Presedintele tarii nu e un oarecare care poate sa zica orice ca foarte multi pe acest forum. A spune "Frontierele UE vor fi pe Nistru" este chiar gafa serioasa in contextul actual din Basarabia. Nu trebuie sa fii foarte destept ca sa intelegi asta.
 • +8 (24 voturi)    
  Ce a facut Basescu (Joi, 2 decembrie 2010, 19:33)

  Geo.B [utilizator]

  a fost sa spuna lucrurilor pe nume, fie ca le place unora sau altora, fie ca nu. Moldova nu o sa isi primeasca niciodata inapoi Transnistria, fiindca rusii nu or sa renunte niciodata la aceasta pozitie. Daca aveau de gand sa isi retraga armata de acolo, aveau destul timp pana acum, avand in vedere ca stau din 92. Hai sa nu fim naivi.
  Ideea de a spune lucrurilor exact pe nume este ceva de neinchipuit si asa de neobisnuit, incat socheaza. Daca Ucraina sau UE sau CSI aveau cu adevarat intentia de a ajuta Moldova sa isi pastreze integritatea, o faceau pana acum, ca au avut slava-Domnului destul timp. Dar nu intereseaza pe nimeni sa se puna de-a curmezisul rusilor.
  Adevarul spus pe fata de Basescu ii pune pe toti in situatia de a se gandi ce s-ar intampla daca maine de ex Moldova ar recunoaste independenta Transnistriei, ar pune o granita solida pe Nistru si Transnistria ar deveni o tara independenta, pe care ar fi obligati cu totii sa o recunoasca. Le-ar conveni? Se pare ca nu...
  Poate ca ar fi cazul ca cei implicati si interesati sa reflecteze mai serios.
  • -5 (11 voturi)    
   normal (Joi, 2 decembrie 2010, 20:18)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui Geo.B

   ca nu le-ar conveni; pe asta si mizeaza, cred eu, basescu
 • -11 (31 voturi)    
  Basarabia (Joi, 2 decembrie 2010, 19:43)

  Mircea [anonim]

  Eu as dori sa abandonam odata pentru totdeauna aceasta republicuta. Domnul Basescu si compania jupoaie poporul roman pentru a da de pomana rusofonilor basarabeni. Oare nici acum nu ati observat ca Romania nu are dusmani mai mari decat aceasta republicuta populata de cei mai antiromani slavofoni? Cu ce drept iau Basescu si guvernantii PDL de la gura romanilor pentru a da de pomana rusofonilor basarabeni? Eu unul, locuitor in apropierea Prutului, am vizitat Basarabia de cateva ori si-i cunosc destul de bine pe polietnicii slavofoni si antiromani. Ei bine, astia nu au numai doua feţe, ci sapte feţe. Oare chiar doriti ca o populatie rusificata, straina de neamul romanilor si mai periculoasa decat ungurii, sa ne mai intre in tara noastra? Veniti la Iaşi si vedeti ce comert la negru practica acesti polietnici!!!
  • +9 (25 voturi)    
   Masoara-ti cuvintele ! (Joi, 2 decembrie 2010, 20:00)

   Dobrin [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   In primul rand vorbesti ca si cand tu ai fi tot poporul roman, in ro. exista si oameni unionisti, deci este normal sa existe si politicieni care sa aleaga politica ast, si discutii pe tema asta. Deci tu accepti senin ca un olandez cu care ai putine in comun sa-ti dea fonduri comunitare consistente din impozitele lui, dar nu accepti sa oferi putinei bani unora care vorbesc aceiasi limba cu tine? Idea ca un proces de asa marime trebuie sa fie gratis este falsa. Orice lucru are un pret, Imperiul roman sau grec si civilizatia care le-a urmat au fost facute cu efort, independenta USA, revolutia franceza, independenta unei tari se face cu efort, uneori razboaie sangeroase in inferioritate evidenta. UE nu s-a facut gratis, tarile din nord au pompat mii de miliarde in sudul sarac, iar extinderea spre estul care trimite hori, prostituate si cersetori se face la fel, occidentalul pune primul banul in speranta ca fratii lui mai inapoiati din est se vor ridica. Nici o tara din lume nu este uniform dezvoltata, au regiuni mai bogate si altele mai sarace, iar daca regiunile bogate s-ar desparti de cele sarace, in interiorul zonei bogate daca te uiti atent nu este uniform dezvoltata, deci aceeai problema.
  • +9 (23 voturi)    
   Inca unul care... (Joi, 2 decembrie 2010, 20:05)

   i22eh [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   ...gandeste cu stomacul. Jupuiti am fost noi cand s-au rupt bucati din tara prin pactul Ribbentrop-Molotov. Basarabenii au fost deportati si umiliti, reprogramati generatie cu generatie sa se dezica de originea lor romaneasca de catre rusi.

   Raspunsul este DA: doresc aceasta populatie, asa instrainata de noi cum este in prezent, pentru ca in saracie sau in bogatie, tot romani se numesc.
  • +2 (16 voturi)    
   stii vorba lui Cocosila? (Joi, 2 decembrie 2010, 20:40)

   jeanvaljean [utilizator] i-a raspuns lui Mircea

   mai mircea...judeci cu buricul...problema te depaseste total, mai omule, acum nu mai mult de 60 de ani au murit sute de mii oameni, majoritatea 18-23 de ani pt ideea ca romanii sa traiasca in siguranta, intre hotarele unei singure tari..poate acum vreo 50% sunt rusificati dar in 60 de ani sau in 3 generatii se vor intoarce la matca. .in ciuda tuturor vitregiilor suntem binecuvantati de soarta, exista natii mai vechi decat romanii care nu au nici macar un petec de tara - vezi kurzii - iar noi ne punem deja problema unei Romanii mari
  • +2 (2 voturi)    
   Mircea, daca taceai... (Vineri, 3 decembrie 2010, 13:13)

   Eduard [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Cand vorbesti despre un popor, te raportezi la istorie si principii...
   Nu ca locuiesti langa Prut si ca ti s-a intamplat sa-l treci de cateva ori ca "sa te cunosti cu politicienii rusofoni":).
   Eu am trait jumatate de viata acolo si alta jumatate aici, in Romania - ceva mai departe de prut decat tine. Si nu pot sa declar ca cunosc vreun popor atata timp cat nu am batut toate satele si catunele unde este conservata foarte bine adevarata identitate a popoarelor ce au populat aceste tinuturi.

   Daca as urma logica ta, ar trebui sa declar ca langa Prut traiesc doar niste Mircei mai uitati de Ratiune care au o problema cu rusii si ungurii.
   Problema ce il orbeste atat de mult, incatm vorba lui Dobrin: ganeste cu stomacul...
 • -5 (27 voturi)    
  al nostru <B> (Joi, 2 decembrie 2010, 19:48)

  E-M-I [utilizator]

  Acest domn <B> are vesnic acelasi <minus> in orice situatie: ba este badaran , ba se prezinta la summit-uri fara lectiile bine puse la punct (am totusi impresia ca acei consilieri care-i pregatesc plecarile nu sunt bagati in seama de dansul), si in orice situatie este total lipsit de DIPLOMATIE . Lasa impresia ca vorbeste numai asa <de doru Lelii>.Sa-mi replice cineva cu plusuri pe care le are...
  • +11 (13 voturi)    
   Aha! (Joi, 2 decembrie 2010, 23:18)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui E-M-I

   Bine ca are prostanacu "plusi"!
   Ca doar l/a plimbat ilici pe la moscova, ca pe sfintele moaste!
   Amice, noaptea e zi pe langa tine si prostia ta!
   Te jignesc?
   Gandeste/te la milioanele de romani care au murit pentru ca tu sa iti permiti sa arunci cu noroi!
 • -4 (24 voturi)    
  cui ii pasa de ce abereaza ajvara?! (Joi, 2 decembrie 2010, 19:56)

  cine e bashinescu? [anonim]

  Pai nu va impacientati pentru ca oricyum ce zice el e nul si neavenit... aceasta taratoare e rezultatul lipsei de pe piata a prezervativelor si functionarea defctuoasa a acesto0ra la acea vreme. Iata deci cum comunismul si-a dovedit inca odata nenorocirea! Iata de ce a condamnat el comunismul pentruc a pur si simplu s-a nascut din cauza unui prezervativ... Trist dar adevarat si lui is elaatura si alti necuvantatori cum sunt boc, toader, bleaga, berceanu, udrea, berceanu, ritzi, anastase, si toti ceilalti hoti portocalii. Personal ioncurajez folosirea extensiva a mijloacelor anticonceptionale in familiile predispuse la crearea de monstri de acest tip. Sila si Scarba!
  • +1 (17 voturi)    
   ??? (Joi, 2 decembrie 2010, 20:48)

   jeanvaljean [utilizator] i-a raspuns lui cine e bashinescu?

   mai omule....ai nevoie de o femeie...de unde atata ura pe tine?
 • +5 (17 voturi)    
  Oare va mai exista UE peste 25 de ani? (Joi, 2 decembrie 2010, 20:03)

  hu cin tuo [anonim]

  Eu cred ca nu.
 • +4 (12 voturi)    
  Presedintele Norvegiei ....... al Dnei Udrea...... (Joi, 2 decembrie 2010, 20:24)

  lili [anonim]

  "Deci sunt lucruri prea fine ca sa fie abordate la modul in care o face domnul Basescu" zice analistul moldovean si are atata dreptate, nu inteleg ce-l mana grija atata pe Dl Basescu mai ales ca declaratiile Dumnealui infierbanta de fiecare data spiritele in Moldova, asa cum spun bine cei 2, zice analistul moldovean din nou:
  "Presedintele insa s-a hazardat sa spuna ca Romania si Moldova vor deveni aceeasi tara daca vor dori "romanii de pe ambele maluri ale Prutului".
  Din nou are dreptate analistul moldovean, pentru ca nu dorintele romanilor de pe cele 2 maluri vor fi determinante, ci interesele si OK-ul marilor puteri, care nu cred insa ca vor deranja altfel niciodata marea putere, Rusia.
 • +2 (16 voturi)    
  De ce nu e bine pe Nistru ? (Joi, 2 decembrie 2010, 20:33)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Pe Nistru ar fi perfect. Acest lucru ar insemna, intr-adevar, ca Transnistria sa ramana in afara Moldovei, ceea ce nu reprezinta o problema deoarece oricum Transnistria a fost alipita artificial Molodvei de Stalin. In acelasi timp, daca granita ar fi pe Nistru, ar insemna ca Basarabia de Sud sa apartina Moldovei, aceasta regiune situandu-se in dreapta Nistrului ...:)
 • -1 (21 voturi)    
  Basarabia (Joi, 2 decembrie 2010, 20:42)

  Paul [anonim]

  Dl. Presedinte Basescu nu este un simplu om politic roman. Domnia sa nu poate face nici o afirmatie care sa fie neoficiala. Da putem sa acuzam stilul cunoscut care sfideaza si dilomatia si de multe ori si bunil simt. Oricum nu se poate spune despre regimul Basescu ca ar fi un reper in politica externa ba dimpotriva. De fapt Dl. Basescu s-a remarcat prin declaratii si atitudini care au scandalizat alte cancelarii. Domniei sale nu ii pasa decat de cum este vazut de prostii si betivii care il voteaza alaturi de lacheii cu mai multa scoala care s-au inhamat la carul cu boi al actualei puteri. Sper ca macar la judecata istoriei sa plateasca pretul mediocritatii lui si a celor din jurul lui care au facut si fac atat de mult rau acestei tarii.
  Nenorocirea este ca nu avem o alternativa nici in Mitici ca cei de la PSD sau PNL care stiu doar sa faca declaratii bombastice precum Nae Catavencu.
  Basarabia sau cum e acum R. Moldova ar trebui sa nu fie problema noastra. Noi nu suntem RFG sa putem suporta o asa zisa unificare. Si apoi cu cine sa ne unim? Ce este acum Basarabia fata de ce era in 1918? Hai sa-i lasam pe ei cu ale lor si noi sa vedem ce facem cu ale noastre.
 • -5 (19 voturi)    
  Nu, granita UE sa ramana pe Prut (Joi, 2 decembrie 2010, 21:01)

  Bapeamatii [anonim]

  Nu avem nevoie de ruso-moldoveni.
  Punct.
  • +8 (8 voturi)    
   In numele cui vorbesti matale? (Vineri, 3 decembrie 2010, 0:59)

   i22eh [utilizator] i-a raspuns lui Bapeamatii

   Ti-as zice vreo cateva cuvinte, dar ma cenzureaza... Ai macar demnitatea sa vorbesti in nume propriu.

   Fomistii $%^@lui......
 • +2 (20 voturi)    
  hahaha ...era sub "influenta bauturilor alcoolice" (Joi, 2 decembrie 2010, 21:22)

  Iulia [anonim]

  ha ha ha ...doar stiti ;)
 • +14 (14 voturi)    
  constatare (Joi, 2 decembrie 2010, 22:17)

  eu [anonim]

  multi rusofili au ramas in Ro si pun postari aarent "de bun simt'" , doar ca de o nerusnare si anti-romanism clare. ma refer la "lili" - pro comunist/a in toate comentariile de la diferitele articole. Si acum are tupeul sa se intrebe retoric "ce este Basarabia fata de 1918"?
  Iti spun eu: in pofida eforturilor uriase ale URSS si acum Rusia, Basarabia a fost, este si va fi pamant Romanesc. Avem istorie comuna, vorbim aceeasi limba - iarasi, in pofida eforturilor URSS. Romaniei i-a luat mult pana sa se trezeasca, pana la urma si Basarabia se va trezi, stai tu linistit/a.
 • +14 (14 voturi)    
  geografie (Joi, 2 decembrie 2010, 22:18)

  Transilvany [utilizator]

  Prima mea reactie a fost sa ma uit pe harta, cu toate ca am studiat geografia. Pai granita de nord est a Moldovei este formata din Nistru iar abia mai la sud apare si Transnistria. Acum intrebarea e la ce portiune s-a referit D-l Basescu. Daca s-a gandit la tot Nistrul, asta inseamna ca vom avea si Bugeacul plus o buna halca di Ucraina, respectiv din S Poloniei. Nu vad nimic rau in asta...dar va rog sa-mi scuzati interpretarea naiva: eu nu sunt jurnalist!
 • +1 (17 voturi)    
  Cine e Traian Basescu? (Joi, 2 decembrie 2010, 22:20)

  anonim [anonim]

  Si de ce cred laudatorii ca Rusia da doi bani pe ce declara el.
  • +8 (8 voturi)    
   e... (Joi, 2 decembrie 2010, 23:49)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui anonim

   ... o functie conferita de o tara, cu putere corespunzatoare cu tara. Mai multa decat orice alt om ne-sef de stat de pe lumea asta.
 • +7 (7 voturi)    
  slugile moscovei (Joi, 2 decembrie 2010, 23:32)

  tepes [utilizator]

  Mai Botane daca tu esti rusificat,de ce nu faci ciocul mic,tu si cele 30%procente minoritati.Mai ramin restul de70% cu ei ce faci ? datorita unor activisti fara nici un Dumnezeu asa cum pari a fi ,au rusificat basarabia.acum este timpul tau iuda si iago.
 • +10 (10 voturi)    
  Ukrainenii sunt socati (Vineri, 3 decembrie 2010, 0:03)

  Petru Moldovan [utilizator]

  Basescu a spus nu ca se va uni Romania cu republiak Modovistan, ci ca acest lucru e posibil in urmatorii 15 ani, dar numai daca se trece pozitiv de un referendum pe ambele maluri ale Prutului. Ce e asa mare jmekerie aici?
 • +2 (2 voturi)    
  subiect artificial: evident exprimare metaforică (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:37)

  Chronosopados [anonim]

  Anne Marie, e un subiect fals creat de tine ca sa mai scrii ceva, e evident o exprimare metaforică !
  Daca insisti sa fii tu foarte precisă, vezi chiar harta: la nord de Transnistia granita chiar este pe Nistru !
  Succes in munca ziaristică !
  • -2 (2 voturi)    
   e o noua gafa facuta de presedinte (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:58)

   Anne-Marie Blajan [anonim] i-a raspuns lui Chronosopados

   Pe aceasta logica, crezi ca presedintele s-a referit la mai putin de o treime din granita estica a Moldovei?

   Presedintele a facut marea gafa de a lasa Transnsistria in afara granitei gandite de el. Sunt 1005 convinsa ca nici macar nu s-a gandit cand a dat acest raspuns, eu il consider clar o gafa. Inadmisibila pentru un presedinte care exprima o pozitie oficiala a statului pe care il conduce.

   Nu este un subiect deloc fals, este o declaratie hazardata, chiar daca a facut-o din greseala sau fara sa se gandeasca, agasat de intrebarile jurnalistului care-i lua interviul.

   Repet, portiunea la care te referi tu de granita pe Nistru reprezinta mai putin de o treime din granita estica a Moldovei. Chiar crezi ca la asta s-a referit?

   Crede-ma, moldovenii au inteles exact ca mine aceasta afirmatie si nu le-a placut deloc. pentru ca si-au vazut tara - gandita de presedintele roman - pana la regiunea separatista. Nu se admit din aprtea unui presedinte exprimari metaforice. Nu vad nicio metafora in asta. dar poate mi-o explici tu. Eu vad geografie in aceasta declaratie.
   • +3 (3 voturi)    
    gafa? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:35)

    ciprian [anonim] i-a raspuns lui Anne-Marie Blajan

    Pai poate se gaseste vreun jurnalist roman care sa duca treaba pana la capat si sa-l intrebe pe presedintele Romaniei daca a gresit sau sau chiar sta altceva in spatele declaratiilor sale.
    Anne-Marie, pe de o parte sunt multumit sa vad mai multe articole despre rep. Moldova in presa romaneasca. Din aprilie 2009 cand comunistii au inabusit in sange revoltele tinerilor de la Chisinau, s-au intamplat multe. Atacurile virulente si nefondate ale comunistilor moldoveni asupra Romaniei, au avut rolul sa atraga atentia la tot mai multi romani la ce se intampla in Moldova de est (Basarabia).
    Insa unii jurnalisti romani uneori iau niste pozitii care se vor "independente", desi articolele respective parca au mai mult darul de a promova interesele Rusiei. Mai exact, inainte de a scrie acest articol ati contactat presidentia sau MAE sa vedeti care e pozitia lor?
    Am urmarit articole mai vechi si incep sa observ anumite sabloane (accent pe greseli ale oficialilor romani care se reflecta rau in Basarabia si care corespund cu ideile promovate de Rusia), desi faptele dovedesc complet o alta situatie (PCRM in scadere de la 60 la 48 si apoi 42 mandate, dezghetare fara precedent in relatiile dintre cele 2 state romanesti, etc). Spre exemplu puteti da click pe tag-ul "Republica Moldova" si urmariti articolele de Anna-Marie Blajan (incepand poate cu articolul "Relatiile Romania-Moldova: coruptie cu vize, scandaluri sexuale, acuze de subminarea statalitatii" din 27 iulie 2009).
 • +1 (1 vot)    
  SI Bugeacul? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 14:25)

  BuligaS [anonim]

  Daca granita e pe Nistru, inteleg ca Bugeacul (in sudul Moldovei, si la vest de nistru, dar actualmente la ucranieni) va intra in componenta Republicii Moldova? Bugeac la schimb cu Transnistria ar fi un schimb interesant. Doar ca Ucraina n-o sa fie de acord niciodata.
  Asa ca raspunsul la intrebarea voastra este: Basescu visa cu ochii deschisi!
 • 0 (0 voturi)    
  In Engleza (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 22:01)

  Tudor [anonim]

  Buna Hotnews, aveti acest articol in engleza un coleg de la facultate in Canada (ii Canadian nu Roman) face un eseu pe topicul expansiuni NATO si cum Rusia vede aceasta expansiune ca o amenintare. Foloseste moldova ca caz pentru studiu ar fii de folos acest articol il aveti in Engleza?
 • 0 (0 voturi)    
  dsdanygo74@gmail.om (Duminică, 5 decembrie 2010, 6:17)

  danny [anonim]

  bunicul a fost linia itii n razboi si a spus cum sa intimplat... neamul nostru a fos rupt.oameni buni... deaia in romania te primeste cu drg este portul rominesc...moldova partea noastra si transitria... daca sar uni va fii bine pt toti si fumos ca natie...cu drag sa ne inpacam...pentr o tara frumoasa


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version