Consiliul de Ministri ai Transporturilor din Uniunea Europeana intrunit joi la Bruxelles a adoptat propunerea de Directiva privind facilitarea aplicarii transfrontaliere a sanctiunilor privind siguranta rutiera, informeaza Ministerul Transporturilor. "In prezent in Romania nu se pot pune in executare procesele verbale de constatare a contraventiilor, devenite titlu executoriu, savarsite de cetatenii straini care au comis o incalcare a legii O.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice pe teritoriul Romaniei si vorbim aici de 37.000 de procese verbale de contraventie intocmite cetatenilor straini care, in calitate de conducatori auto, comit incalcari ale legislatiei rutiere", a declarat ministrul transporturilor, Anca Boagiu.

UPDATE "Probabilitatea de a comite o infracțiune este de trei ori mai mare în cazul unui conducător autor străin decât în cazul unui șofer din țara respectivă", a declarat Siim Kallas, vicepresedintele Comisiei Europene - potrivit unui comunicat de presa.

"Multe persoane cred probabil că, atunci când călătoresc în străinătate, regulile de circulație nu se mai aplică în cazul lor. Mesajul pe care doresc să îl transmit este că aceste reguli se aplică, iar de acum le vom aplica”, a mai spus Comisarul European.

Cifrele din UE indică faptul că șoferii aflați în străinătate reprezintă 5 % din trafic, însă sunt responsabili de aproximativ 15 % din numărul de infracțiuni legate de excesul de viteză. Cei mai mulți rămân nepedepsiți, deoarece este imposibilă urmărirea lor după întoarcerea în țara de origine, mai arata comunicatul Comisiei.

Potrivit Comisiei Europene, multi cetateni nerezidenti se sustrag sanctiunilor rutiere aplicate pe teritoriul statelor membre pe care se afla sau il tranziteaza.

Abaterile pentru care vor fi aplicate prevederile directivei sunt: depasirea vitezei, neutilizarea centurii de siguranta, neoprirea la culoarea rosie a semaforului, conducerea vehiculului in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor, neutilizarea unei casti de protectie, conducerea pe banda destinata urgentelor, utilizarea telefoanelor mobile sau a altor mijloace de comunicatii in timpul condusului. Conform directivei, Comisia Europeana va posta pe website-ul sau un rezumat, in limba oficiala a fiecarui stat membru, referitor la legislatia rutiera nationala, in vigoare, ce face obiectul prezentului proiect de directiva.

"Aplicarea acestei directive va contribui la reducerea numarului de victime pe drumurile din Romania, acest nou instrument de preventie urmand sa determine responsabilizarea soferilor si eliminarea discriminarii pozitive in favoarea soferilor nerezidenti", a mai spus Anca Boagiu.