Presedintele Senatului, Mircea Geoana (PSD), a afirmat joi ca prezentarea onorului militar premierului Emil Boc, la parada de 1 decembrie de Ziua Nationala, a fost "o greseala deliberata prin care s-a nesocotit o regula". Geoana a spus ca "a fost o jignire pe care romanii n-au meritat-o", cerand ministrului Apararii, Gabriel Oprea, sa explice "unde s-a rupt comunicarea". Miercuri, la parada de la Arcul de Triumf din Bucuresti, premierul Emil Boc a fost cel care a primit onorul militar in absenta sefului statului, desi presedintele Senatului este al doilea om in stat.

Mircea Geoana la 1 decembrieFoto: Agerpres

"Institutional vorbind, ieri (n.red. miercuri) a fost o greseala deliberata prin care s-a nesocotit o regula minima de functionare in statul roman", a afirmat presedintele Senatului, adaugand ca "este vorba de respectul fata de institutii si de regula prin care functioneaza statul roman".

"A fost o jignire pe care romanii n-au meritat-o", a afirmat Geoana, precizand ca incidentul trebuie sa duca "la concluzii si consecinte".

Geoana a cerut presei "sa trateze subiectele fara nume si prenume ale actorilor care ocupa aceste pozitii".

Presedintele Senatului a afirmat ca a fost informat "la nivelul protocolului" cu o zi inainte de absenta presedintelui Basescu.

Premierul Emil Boc a fost intrebat, miercuri, in legatura cu faptul ca el a fost cel care a primit onorul militar in absenta sefului statului, desi presedintele Senatului este al doilea om in stat. Boc a explicat ca "protocolul este cel care a stabilit" si ca presedintele l-a desemnat in acest sens. Totodata, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a precizat ca este vorba de o situatie de reprezentare, si nu una de predare constitutionala a atributiilor sefului statului.

Intrebat daca nu i se parea normal ca, la inceputul paradei militare de Ziua Nationala onorul sa-i fie dat lui Mircea Geoana, in calitate de presedinte al Senatului si al doilea om in stat, premierul Emil Boc a spus: "Protocolul este cel care a stabilit si dumneavoasta ati vazut ce s-a intamplat".

PSD a transmis miercuri o declaratie de presa in legatura cu evenimentele de la parada militara de 1 Decembrie privind acordarea onorurilor, in care sustine printre altele ca "Astazi, 1 Decembrie, cu ocazia evenimentelor organizate pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei a avut loc un fapt fara precedent. Incalcandu-se protocolul oficial, care, conform Ordinului MApN din Nr. 30 din 12 Martie 2009, publicat in MONITORUL OFICIAL NR. 208 bis din 1 aprilie 2009 stabileste Regulamentul Onorurilor si Ceremoniilor militare, onorul militar a fost dat primului-ministru si nu presedintelui Senatului, prezent la eveniment. Conform Ordinului amintit, in articolul Nr. 10 se specifica:

"Onorul militar se acorda in situatiile si in conditiile stabilite pentru fiecare caz in parte de catre organizatori, conform anexei nr. 2, astfel:

a) presedintelui Romaniei, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, primului-ministru, ministrului apararii nationale si sefului Statului Major General;

Premierul Emil Boc, nefiind in tema cu regulile si legile in baza carora functioneaza Statul roman a afirmat cu nonsalanta ca a fost desemnat de Administratia Prezidentiala, pentru a primi onorul militar. Mai tarziu, a incercat sa repare aceasta gafa facand o alta. A invocat "structurile abilitate" ca fiind cele care l-au desemnat sa primeasca onorul militar. Nici presedintele, nici structurile necunoscute despre care vorbeste Emil Boc nu au dreptul sa modifice dupa propriile capricii regulile si legile Statului roman".