Recentele declaratii ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ar fi putut fi catalogate simplu drept iresponsabile, daca nu ar fi fost atat de evidente motivele lor, afirma prim-vicepresedintele Dumei de stat, Aleksandr Babakov, comentand afirmatiile liderului de la Bucuresti, potrivit caruia Bucurestiul nu are incredere in Rusia din cauza prezentei trupelor rusesti in apropierea granitei romane.

"In primul rand, victoria fortelor de stanga in alegerile parlamentare din Moldova vecina priveaza din nou Romania de orice perspectiva de a implica rapid Moldova in isteria antiruseasca. In al doilea rand, prezenta contingentului de pace ruso-transnistreano-moldovean deranjeaza acele forte din Romania care ar fi dorit sa vada in Transnistria exclusiv trupe romanesti", a spus Babakov, citat de agentia RIA Novyi region.

Presedintele Traian Basescu afirmase, intr-un interviu acordat marti cotidianului Romania Libera, ca Romania nu are incredere in Moscova deoarece nu se simte "deloc confortabil cu trupe ale Federatiei Ruse langa granita noastra, in Transnistria".

"Nu ne simtim deloc confortabil ca Federatia Rusa a tinut sa-si prelungeasca acordul de stationare a flotei de la Sevastopol pana in 2042. Daca Rusia priveste cu atat drag la statele din Regiunea Marii Negre, de ce e nevoie de o asemenea flota intr-o mare atat de mica?", a intrebat Basescu.

Pe de alta parte, partidul nationalist din Ucraina UNA-UNSO a cerut oficialilor de la Kiev sa adopte o pozitie severa fata de declaratiile presedintelui Basescu privind posibilitatea intrarii in componenta statului roman a Basarabiei si stabilirea granitei UE pe Nistru, a declarat, pentru agentia RIA Novyi Region, liderul formatiunii, Iuri Shuhevici.

"Este o pretentie directa asupra teritoriilor Ucrainei. Si cand Basescu vorbeste de Basarabia, el uita ca in anii '40 Stalin, dintr-un simplu condei, a eliminat Transnistria din componenta Ucrainei sovietice si a cedat-o Moldovei sovietice. Dar atunci, pentru a transfera o parte din teritoriul Ucrainei trebuia organizat un referendum, prin care urcrainenii sa-si poata spune parerea. Nimeni insa nu a acceptat acest lucru. De aceea, Transnistria a fost cedata ilegal", a sustinut liderul nationalist.

"Iar daca este sa vorbim despre Basarabia, despre Hotyn, astfel de declaratii ale Romaniei sunt nefondate. In Basarabia de nord sunt cateva raioane si ele sunt in totalitate ucrainene. Si, in general, tot ce este dincolo de Nistru nu inseamna numai Transnistria - atat pe malul stang, cat si pe cel drept sunt sate care au fost intotdeauna ucrainene. Asa ca trebuie privit din punctul de vedere al istoriei, geografiei. De aceea, autoritatile ucrainene trebuie sa dea un raspuns dur", a argumentat el.