"Sustin varianta de reducere a concediului maternal la 12 luni, urmata de stimulente de 500 de lei pentru intoarcerea la locul de munca", a declarat marti ministrul Muncii, Ioan Botis. Declaratia oficialului a fost facuta dupa o discutie avuta cu parlamentarii PDL, pe marginea propunerii sale privind reducerea duratei concediului de maternitate la un an. Potrivit unor surse parlamentare, citate de Mediafax, ministrul Muncii ia in calcul si mentinerea la 24 de luni a concediului de ingrijire a copilului, insa acest lucru ar insemna plafonarea indemnizatiei la 1.500 sau 1.000 de lei lunar.

Botis a afirmat ca "avem trei variante pe care lucram si in minister si le vom prezenta saptamana viitoare inca o data, imbunatatite".

Potrivit surselor citate, Ioan Botis a prezentat marti, la intalnirea cu parlamentarii PDL, trei variante: una care se refera acordarea timp de 12 luni a unei indemnizatii de 85% din salariu, cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei, iar din a saptea luna, mamele care se intorc la serviciu sa beneficieze de un bonus de 500 lei lunar.

A doua si a treia varianta prevad ca mamele sa beneficieze timp de 24 de luni de indemnizatie, dar aceasta sa fie plafonata la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru intoarcerea la serviciu mai devreme sa fie de 100 de lei lunar.

Ministrul a declarat, tot marti, ca sustine varianta de reducere a concediului maternal la 12 luni, urmata de stimulente de 500 de lei pentru intoarcerea la locul de munca.

Botis a spus ca cei 500 de lei se acorda in fiecare luna, iar la acestia se adauga alocatia de 200 de lei. "In plus, venim si cu propunerea legata de cupoane de cresa", a afirmat ministrul.

"Din anul doi, ramane la latitudinea mamelor - ele se pot intoarce oricand, in ultimele 12 luni. In orice luna se intorc, incepand din acea luna, beneficiaza de stimulentul de 500 de lei", a afirmat Ioan Botis, adaugand ca "trebuie sa stimulam investitiile in cresa".

Dupa discutia dintre Botis si parlamentarii PDL, vicepresedintele partidului, Raluca Turcan, a declarat, citata de Mediafax, ca BPN al PDL nu a luat o hotarare privind propunerea ministrului Botis, privind concediul maternal, aratand ca este o "eroare stategica" daca partidul nu s-a consultat cu partenerii de coalitie.