Secretarul american de stat, Hillary Rodham Clinton, a transmis luni un mesaj de felicitare Romaniei, cu ocazia Zilei Nationale de 1 Decembrie, in care se arata ca Statele Unite apreciaza rolul cheie jucat de Bucuresti in dezvoltarea noului Concept Strategic al NATO in ceea ce priveste scutul antiracheta si reforma interna a Aliantei.

"Din partea presedintelui Obama si a poporului Statelor Unite, felicit poporul roman cu ocazia Zilei Nationale de 1 decembrie. Fiind alaturi de aniversarea unitatii romanilor, celebram de asemenea si 130 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Statele Unite, precum si puternicul parteneriat dintre tarile noastre", se arata in mesajul postat pe site-ul Departamentului de stat.

Hillary Clinton afirma ca "popoarele Romaniei si Statelor Unite impartasesc o prietenie bazata pe valorile noastre comune - respectul pentru idealurile libertatii si democratiei, promovarea prosperitatii pentru toate popoarele, protejarea demnitatii umane si domnia legii in toata lumea".

In continuare, secretarul de stat aduce un omagiu soldatilor romani cazuti pe teatrele internationale de lupta: "Fortele noastre au servit impreuna cu curaj in Afghanistan, Balcanii de VEst si Irak. Statele Unite onoreaza serviciul brav si angajamentul neclintit al trupelor romane in misiunile noastre comune din lume si ii deplange pe cei care au platit pretul suprem in serviciul libertatii".

Hillary Clinton afirma ca Romania si SUA conlucreaza, ca aliati in NATO si in alte organizatii internationale, pentru rezolvarea provocarilor globale, de la stoparea proliferarii armelor nucleare si cresterea securitatii energetice si pana la combaterea incalzirii globale.

"Apreciem rolul cheie jucat de Romania in NATO in timp ce lucram pentru dezvoltarea noului Concept Strategic in probleme precum apararea antiracheta si reforma interna a Aliantei".

Statele Unite asteapta cu nerabdare extinderea si adancirea parteneriatului bilateral cu Romania, in acelasi timp cu intarirea legaturilor euro-atlantice. Le doresc tuturor romanilor o sarbatoare cu bucurie, in pace si prosperitate in anul care vine", incheie secretarul american de stat.