"Romania a pierdut", in ceea ce priveste alegerile din Republica Moldova. "Atata vreme cat comunistii au obtinut peste 40% si au obtinut mai mult de 40 de mandate, majoritatea sustinuta de Romania nu s-a dovedit suficient de eficienta", a declarat presedintele Asociatiei Pro-Democratia, Cristian Parvulescu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI moderata de Dan Tapalaga. Parvulescu sustine, insa, ca nu exista alternativa la continuarea investitiilor in Republica Moldova. "Moldova nu este inca un stat stabil, nu este foarte clar viitorul sau si instabilitatea se va repercuta asupra UE, dar si asupra spatiului ex-sovietic".

Asculta aici interviul cu Cristian Parvulescu, in varianta AUDIO

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Cristian Parvulescu la Discutia de Luni:

  • Cred ca in continuare Romania va incerca sa sustina AIE si un guvern al acestei aliante.
  • Depinde foarte mult de capacitatea Romaniei de a-l influenta pe Marian Lupu. Dar domnul Lupu este, o stiu foarte clar, si sprijinit de Moscova. De asta cred ca dl Lupu are mai multe avantaje decat oricare dintre ceilalti lideri politici.
  • Nu cred ca se va forma curand un guvern in Republica Moldova, nu mai curand de doua-trei luni.
  • Aceasta instabilitate este data in principal de incapacitatea alegerii unui presedinte. Presedintele in Moldova este ales de catre Parlament, esecul referendumului din vara care ar fi presupus alegerea directa a presedintelui a facut ca aceasta criza sa continue.
  • A fost acel esec un succes la comunistilor, indiscutabil, pentru ca ei au cerut boicotarea alegerilor. De asta ma mir ca sunt unii care sunt foarte socati de rezultatul comunistilor de acum. In fond, comunistii nici macar nu au realizat un rezultat foarte bun. Ei au pierdut in raport cu 2009, au pierdut cel putin 4 mandate.
  • Partidul Democrat al domnului Lupu a obtinut un scor bun, fara sa fie un scor exceptional.
  • Credeti ca a fost o strategie a partidului comunistilor de a se diviza? S-a speculat la un moment dat, la momentul infiintarii partidului domnului Lupu, ca exact in directia asta se merge. Cred ca da, desi relatia Lupu-Voronin este o relatie foarte proasta. In iulie 2009, Lupu n-ar fi putut in niciun caz sa se alieze cu Voronin. Astazi poate in mai mare masura, pentru ca Moldova a trecut printr-un an si jumatate de instabilitate, cu consecinte destul de grave.
  • Mai avem o posibilitate, ca dl. Lupu sa fie scos afara din joc si sa se realizeze o intelegere intre comunisti si celelalte partide. Teoretic e posibil asa ceva, dar mie mi se pare greu de realizat asa ceva, avand in vedere declaratiile chiar de ultima ora ale liderilor partidului democrat-liberal si liberal.
  • Filat a respins orice fel de negociere cu comunistii, singurul care a acceptat acest lucru si inainte, si dupa alegeri a fost Marian Lupu. Si Voronin a declarat ca este posibila o asemenea discutie. Dar chiar si asa nu au numarul necesar de voturi pentru alegerea presedintelui, ci doar pentru formarea guvernului.
  • Oricare dintre formule, sau un premier pe baza actualei majoritati sau un premier pe baza unei alte majoritati formate din PCRM si PDM, va avea nevoie de un numar de voturi, intre 4 si 7 voturi, pentru alegerea presedintelui. Si acele voturi nu pot fi luate decat de la ceilalti.
  • Teoretic, mi se pare ca e mai usor sa disloci un numar de voturi comuniste, cred ca ar fi nevoie de o dislocare a 3-4 voturi comuniste, decat sa disloci 6-7 voturi din cealalta majoritate.
  • Dar sunt partidele actuale, majoritati solide in interior? Pentru ca tot ceea ce s-a intamplat in ultimele luni in Moldova ne-a aratat ca acolo exista o lipsa de incredere extraordinara intre partenerii din coalitia guvernamentala.
  • Filat a lasat sa se inteleaga ca vrea sa fie presedinte, dar in momentul acesta nu cred ca mai are posibilitatea sa negocieze asa ceva. Nu stiu daca mai poate negocia si functia de prim-ministru.
  • Poate comunistii, daca sunt intelepti si inteleg o filosofie consensuala, nu isi vor impune nici primul ministru. Vor sustine guvernul, dar nu isi vor impune primul ministru. Astfel participa la majoritate si dau ministri, dar primul ministru ar putea sa fie, daca ar fi foarte inteligenti, o persoana neutra, gen Lupu in perioada anterioara. (...) Daca ar accepta o asemenea varianta, as vedea mai degraba formula comunisti-democrati la guvernare decat altfel.
  • Dar sa stiti ca mai este o variabila importanta pe care n-am discutat-o pana acum: Care va fi pozitia Romaniei.
  • Daca e sa discutam la rece, Romania a pierdut. A pierdut pentru ca atata vreme cat comunistii au obtinut peste 40% si au obtinut mai mult de 40 de mandate, practic majoritatea sustinuta de Romania nu s-a dovedit suficient de eficienta.
  • Nu exista alternativa, trebuie investit in continuare in Republica Moldova.
  • Este in interesul tuturor ca Moldova sa cunoasca o perioada de stabilitate, dar una democratica. (...) Un guvern dominat de comunisti nu este in interesul nimanui. Un guvern in care comunistii sa fie vioara a doua, ar putea sa fie acceptabil pentru mai multi parteneri, probabil nu pentru Romania.
  • Esecul IRES al lui Vasile Dancu: Sunt doua erori si nu am mai auzit de astfel de erori. In exit-pollul acesta a fost o eroare atat de procente, cat si de ierarhie.
  • O explicatie poate fi legata de esantionare in conditiile in care Moldova are o situatie cu totul si cu totul exceptionala, fiind impartita in regiuni cu comportamente electorale extraordinar de diferite. Pe de alta parte, una din explicatiile pe care dl. Dancu le-a oferit a fost faptul ca comunistii au prezentat acest institut ca fiind un reprezentant al intereselor imperialiste ale Romaniei si atunci cei care au iesit de la urne ar fi facut declaratii eronate. E posibil, dar greu de crezut.