Primaria Craiova a decis interzicerea eliberarii de autorizatii pentru magazinele care vand produse etnobotanice, municipalitatea dispunand, totodata, ca actele administrative eliberate in acest sens sa-si inceteze valabilitatea incepand cu 26 noiembrie, informeaza Mediafax.

Viceprimarul Craiovei Marinica Dinca a semnat, in urma cu trei zile, o dispozitie prin care se interzice eliberarea acordurilor si autorizatiilor pentru comerciantii care se ocupa cu vanzarea de substante si preparate stupefiante, psihotrope si asimilate acestora.

Totodata, in dispozitia viceprimarului Marinica Dinca se mai arata ca inclusiv acordurile si autorizatiile emise si aflate in vigoare isi vor inceta valabilitatea din 26 noiembrie.

Politia Comunitara din Craiova, precum si lucratorii Serviciului contracte, autorizari agenti economici si control comercial din primarie au obligatia, conform actului semnat de Dinca, sa controleze si sa urmareasca respectarea dispozitiei.

"Serviciul Administratie Publica Locala va lua masuri de comunicare a prezentei dispozitii catre Politia Comunitara, Directia de Sanatate Dolj, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Craiova din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate Craiova", se arata in dispozitia viceprimarului Craiovei.

In preambulul hotararii emise de viceprimarul Craiovei sunt invocate cinci acte normative si un ordin al prefectului de Dolj, Eugen Georgescu.

In 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Initiativa Guvernului a fost motivata de situatia aparitiei in Romania a unor magazine in care se comercializau o serie de produse ce aveau in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sanatate, care erau considerate "droguri legale".

Si dupa aparitia acestei ordonante insa sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.

In aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse.

De asemenea, in urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale tarii au fost inchise sau suspendate, iar unele autoritati locale au decis deja interzicerea acestora.