Democratia din Rusia a disparut iar guvernul a devenit o oligarhie condusa de serviciile secrete, ar fi afirmat secretarul american al Apararii, Robert Gates, intr-o intalnire cu omologul sau francez Herve Morin, in care incerca sa-l convinga pe oficialul francez sa renunte la vanzarea de nave de lupta Mistral Rusiei. Afirmatiile apar in cele mai recente documente secrete publicate de site-ul specializat WikiLeaks, care dezvaluie si opozitia puternica a Frantei la scutul antiracheta din Europa, relateaza Foreign Policy.

"Secretarul Apararii a notat ca democratia din Rusia a disparut si ca guvernul este o oligarhie condusa de serviciile secrete", se arata intr-o telegrama diplomatica in care este descrisa intalnirea dintre cei doi oficiali.

"Presedintele Medvedev are o viziune mai pragmatica decat Putin despre Rusia, dar schimbarile au fost minime", i-ar fi spus Gates lui Morin.

Gates incerca sa-l convinga pe Morin sa renunte la vanzarea de nave amfibie de asalt Mistral catre Rusia. Telegrama arata presiunile puternice facute de SUA asupra Frantei pentru a renunta la acest proiect dar si refuzul ferm al Parisului.

Comentariile lui Gates despre Rusia incercau sa explice de ce SUA si mai multe tari din Europa centrala si de est nu puteau accepta afirmatia lui Morin potrivit careia Occidentul trebuie sa aiba incredere in guvernul de la Moscova atunci cand acesta afirma ca navele nu vor fi folosite in scopuri agresive.

De fapt, Morin ii spune lui Gates ca el personal a sustinut aceasta tranzactie. In cele din urma, navele au fost vandute Rusiei iar oficialii americani nu au condamnat public aceasta afacere.

Analiza lui Gates coincide cu afirmatiile liderilor opozitiei din Rusia, cum ar fi fostul premier Mihail Kasianov care afirmase pentru Foreign Policy, luna trecuta: "Nu exista nicio democratie. Nu avem niciun viitor in ceea ce priveste democratia. Totul a fost pierdut, totul a fost furat de la popor de catre autoritati".

Medvedev si Putin - Robin si Batman

Intr-o alta telegrama diplomatica, datand de la finele anului 2008, ambasada americana din Moscova afirma ca Medvedev joaca rolul lui Robin intr-un film in care Vladimir Putin este Batman.

Intr-o intalnire care a avut loc in februarie, Morin ii spune lui Gates ca primirea Georgiei in NATO ar slabi Alianta, avand in vedere articolul 5, care garanteaza securitatea comuna. In replica, Gates "si-a afirmat preferinta pentru concentrarea eforturilor NATO in regiunea euro-atlantica si o posibila extindere in Mediterana".

Franta s-a opus puternic scutului antiracheta din Europa

Telegrama arata si cat de puternic s-a opus ministrul francez al Apararii planului american privind amplasarea unui scut antiracheta din Europa, in special in ceea ce priveste includerea acestui proiect in planurile NATO, asa cum s-a decis la summitul Aliantei de la Lisabona, de saptamana trecuta.

Morin ar fi afirmat ca planul administratiei Obama "va oferi oamenilor un fals sentiment de securitate" si a militat pentru un sistem bazat mai mult pe descurajare. El l-a intrebat pe Gates impotriva cui este conceput acest sistem si i-a spus oficialului american ca statele europene nu au fonduri "infinite" care sa fie cheltuite in acest proiect.

Gates a replicat ca acest sistem se adauga capacitatilor de descurajare.