Procesul lui Sorin Ovidiu Vintu a fost amanat din nou cu o saptamana, cauza urmand a fi rejudecata luni, 6 decembrie, de la ora 12,00, dupa ce avocatii omului de afaceri au sustinut, din nou, ca nu au avut timp suficient pentru a studia dosarul. Procurorii il acuza pe Vantu ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro. Vezi in text ce scuze au invocat avocatii pentru a amana procesul si cum era Dan Diaconescu sa se intalaneasca cu Sori Ovidiu Vantu.

Sorin Ovidiu VantuFoto: Hotnews

Ora: 10:20 Sorin Ovidiu Vantu a sosit la Tribunalul Bucuresti. Inainte sa inceapa sedinta, Vintu discuta cu Stoian rezultatele alegerilor din Moldova, in special sondajele de opinie.

Ora 10:30 A inceput seidnta de judecata. La inceputul sedintei de luni, judecatorul a discutat conditiile in care presa poate participa la sedinta, magistratul fiind de acord ca mass-media sa consemneze audio si video, dar avocatii lui Vintu nu au fost de acord.

Intrebat fiind daca vrea sa fie filmat in sala de judecata sau nu, Sorin Ovidiu Vintu a declarat: "Inteleg ca este o sedinta de umilire publica a mea. Va stau la dispozitie, faceti cum doriti".

In final, judecatorul a decis ca presa sa nu filmeze in sala de judecata, ci doar sa fie prezenta si sa consemneze dezbaterile.

Ora: 11:00 Avocatii omului de afaceri au formulat o cerere de recuzare a completului de judecata. Alexandru Chiciu, avocatul lui Alexandru Stoian, a solicitat recuzarea judecatorului pentru ca, in opinia sa, magistratul s-ar fi pronuntat pe fondul cauzei in incheierea din 8 noiembrie 2010.

Ora 12:20 Sorin Ovidiu Vantu s-a retras din sala de judecata in fumoarul neoficial al Tribunalului Bucuresti. Dupa cateva minute la etajul doi al instantei si-a facut aparitia Dan Diaconescu care si-a inregistrat partidul. Dupa aproape o ora Dan Diaconescu a parasit sala de judecata, a facut declaratii si apoi a parasit Tribunalul. Nu s-a intalnit cu Sori Ovidiu Vantu care a iesit din fumoar dupa cateva minute.

Ora 14:00 Cererea de recuzare a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti iar procesul a fost reluat fiind judecata de acelasi magistrat. In timpul dezbaterilor Vantu a declarat judecatorului: "Ii pare bine ca ati ramas dumneavoatra".

Ora 15:00 Avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu formuleaza mai multe solicitari de amanare a procesului pe motiva ca nu au reusit sa studieze dosarul. Au fost consemnate si cateva momente care frizeaza ridicolul. Avocatul Viorel Ros care il reprezinta pe SOV a explicat instantei ca "este prima data cand nu ajung la cursuri". Judecatorul ii raspunde si mentioneaza ca ii poate oferi un inscris care sa dovedeasca prezenta la proces.

Acelasi avocat explica cum nu a putut sa studieze dosarul. "Doamna judecator vineri la ora 3 la arhiva era inchis. Nu aveam cum sa vand dosarul nu puteam sa sparg usa ca sa vad dosarul". Judecatorul solicita grefierului sa mentioneze in minuta sedintei "domnul avocat nu a putut darama usa arhivei".

Din dezbateri a reiesit faptul ca avocatii lui SOV nu au s-au documentat pe dosar pentru ca omul de afaceri si-a ingajat noi aparatori. Mai exact el a fost aparat in prima faza de Marian Nazat. La ultimele doua termene in locul sau s-au prezentat alti doi avocati care au cerut in permanenta amanarea cauzei pentru ca nu au citit dosarul.

Ora 15:30 In timpul sedintei, judecatorul i-a acordat cuvantul lui SOV, care a declarat: "As dori sa fie un act de justitie, nu un galop de sanatate. Nu vreau sa stabiliti recordul pentru cea mai rapida condamnare intr-un proces penal". Sorin Ovidu Vantu a facut acesta declaratie dupa ce judecatorul i-a explicat ca "suntem in situatia de a amana cauza oarecum nejustificat" si i-a cerut ca in cazul in care isi va mai angaja noi avocati acestia nu se pot folosi de scuza ca nu au studiat dosarul.

Avocatii lui SOV au mai cerut instantei si sa le permita sa copieze CD-urile care contin inregistrarile facute in dosar.

Ora 15:40 In Instanta a mentionat ca va face adrese catre DNA si Parchetul General in care va solicita ca sa se mentioneze dosarele in care SOV a fost implicat si situatia acestora. Judecatorul a mentionat ca face aceste cereri deoarece in cazierul lui SOV nu apar aceste mentiuni desi in dosarul pe care il judeca se fac referiri la dosare in care Vantu a fost cercetat.

Tribunalul Bucuresti a decis, vinerea trecuta, sa amane pentru luni judecarea noului termen in procesul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu este judecat pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului in dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa (care a fost condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI). In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei omul de afaceri Octavian Turcan si soferul lui Vintu, Alexandru Stoian. Avocatii lui SOV au invocat atunci faptul ca nu au reusit sa citeasca dosarul.

Dosarul a fost trimis in instanta pe 14 octombrie iar pe 8 noiembrie instanta a amanat dezbaterile, deoarece inculpatii nu isi angajasera avocati. Mai exact, procesul a fost amanat dupa ce Alexandru Stoian a cerut instantei amanarea judecarii cauzei pe motiv ca doreste sa isi angajeze un aparator, moment in care un avocat din oficiu a depus la dosarul cauzei o delegatie pentru a-l putea reprezenta la acest termen.

Procurorii acuza, in urma probatoriului administrat, ca in perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 Sorin Ovidiu Vintu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Recent presa din Indonezia a anuntat ca Nicolae Popa va fi trimis in tara in decembrie.