Redactor sef al revistei Contrafort, care apare in Republica Moldova, Vitalie Ciobanu este unul dintre cei mai apreciati scriitori, publicisti si comentatori de limba romana de la Chisinau. Recent, insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu isi exprima admiratia pentru munca scriitorului basarabean. L-am rugat sa ofere publicului roman cateva opinii legate de momentul electoral din tara vecina.

Vitalie CiobanuFoto: Arhiva personala

Suntem aproape de sfarsitul zilei alegerilor. Cu ce veti ramane dupa ziua asta, din cele auzite si vazute in spatiul public?

Vom ramane cu impresia unei confruntari, pe viata si moarte, as zice, intre partidele pro-occidentale si formatiunile pro-rusesti, in frunte cu PCRM. Totusi, linia de demarcatie pe plan intern nu este atat de categorica. Dupa cum cred ca si votul etnic, care a facut ravagii in ultimii 19 ani, de cand Moldova si-a declarat independenta, nu va mai fi la fel de masiv unul pro-comunist. Ce vreau sa spun este ca si in tabara actualei Aliante exista politicieni mai moderati, sau "pragmatici", care doresc sa-l disloce pe Voronin dintre favoritii Moscovei. O vor si partidele de stanga, conduse de Selin (PSD) si Pasat (PUM), care nu-si ascund simpatiile pro-Est. Pe de alta parte, a aparut si o generatie noua de rusofoni orientati mult mai favorabil catre o relatie mai stransa cu Occidentul. Pe masura ce aceste aliniamente vor deveni mai difuze, democratia se va consolida in Basarabia, iar trecutul sovietic se va muta definitiv in manualele de istorie.

Am avut o campanile electorala prea dura, violenta pe alocuri. Comunistii si-au tratat cu dispret si aversiune adversarii politici, au refuzat sa participe la dezbateri electorale (Voronin a respins, c-un aer fals-superior, invitatia pe care i-a adresat-o premierul Filat, dar asta doar pentru ca e incapabil sa sustina o dezbatere fata in fata. Aici nu prea merge cu bastonul de cauciuc - vechi obicei miltienesc...) Si as mai aminti asa-zisa rapire si maltratare de persoane necunoscute a lui Resetnikov, fostul sef al serviciului de Informatii si Securitate de la Chitinau - un caz despre care anchetatorii susin ca nu a fost decat o insenare a PCRM, in incercarea de a se victimiza.

Pot fi comunistii inlaturati de pe primul loc? Niciun sondaj nu a lasat sa se intrevada lucrul asta, insa la Chisinau si nu numai sunt optimisti care vorbesc despre un astfel de scenariu?

Oricat ar parea de neverosimil, acest lucru se poate intampla, daca vom avea o rata de participare mult peste 50 la suta, adica daca vom asista la un aflux puternic a tinerilor la sectiile de vot in ultimele ore ale zilei. Decaderea comunistilor de pe primul loc ar fi o cotitura istorica pentru Basarabia. Deja va fi un rezultat excelent daca partidele Aliantei ar aduna impreuna 61 de mandate - ceea ce pare un obiectiv mai realizabil decat detronarea formatiunii lui Voronin din varful listei acestui scrutin. Sa asteptam rezultatul votului. Suntem prea patiti, ca sa ne imbatam cu apa rece.

Sunt partidele democratice moldovenesti suficient de hotarate pentru a duce la bun sfarsit un mandat de patru ani orientat catre Europa?

Acum, da, s-au aratat destul de decise, in campania electorala "mandatul de patru ani" a fost clamat ca principal obiectiv de partidele coalitiei de la putere. Stim insa din experienta Romaniei cat de greu este sa mentii armonioase relatiile dintre partenerii politici, iar Moldova este mult mai vulnerabila decat Romania de azi. Va conta enorm sprijinul si garantiile Occidentului, intrucat nici rusii nu vor sta cu manile in san. Au destule parghii de santaj.

E o alegere pe termen lung ceea ce fac moldovenii azi sau doar o prelungire a situatiei neclare din ultimul an, in care, asa cum sustin unii observatori, niciuna din fortele politice nu a reusit cu adevarat sa convinga?

Sper sa fie o alegere pe termen lung. Esecul referendumului din 5 septembrie, tratat superficial de initiatorii sai - partidele din Alianta pentru Integrare Europeana - un referendum, considerat apriori castigat, i-a trezit, i-a zdruncinat pe multi basarabeni. Nu depasirea unei crize politice punctuale reprezinta adevarata miza a acestui scrutin, ci desprinderea Republicii Moldova de pe orbita ruseasca. Si daca vom avea un rezultat incurajator in seara asta, europenizarea Basarabiei va mai dura. Important e sa intram pe drumul cel bun.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro