Un moment astral intr-o tara care nu a depasit inca frica. Aceasta e concluzia care s-ar putea desprinde dintr-un scurt interviu despre momentul electoral prin care trece Moldova in aceste ore, acordat de sociologul Vasile Dancu. Aflat la Chisinau, unde se ocupa de unul dintre sondajele efectuate la iesirea de la urne, domnul Dancu si-a facut timp si pentru o scurta evaluare a Moldovei electorale vazuta de un roman.

Vasile DancuFoto: Rompres

Cum a fost sfarsitul de campanie electorala vazut din Moldova? Au existat gesturi finale grandioase sau schimbari de directie surprinzatoare?

Vasile Dancu: A fost o campanie prea lunga si o parte din energia electorala s-a consumat inainte de final. Comunistii au inceput tare dar au fost absenti in ultima saptamana. Au incercat sa sugereze ca ei merg din casa in casa si au vorbit cu fiecare om in parte.

Vom vedea la vot, dar cred ca nu au mai avut resurse si nici nu au reusit sa motiveze sufiecient. Partidele din Alianta proeuropeana nu au avut un mesaj unitar, competitia dintre lideri fiind prezenta pe tot timpul campaniei. Doar Vlad Filat nu a atacat partenerii de campanie, Lupu si Ghimpu vizand mai ales clasificarea in propria alianta. Inceputul campaniei pentru alianta a fost timorat ei incepand cu o campanie neutra, Moldova fara saracie, fiind sfatuiti de consultanti sa nu atace PCRM. Asta i-a ajutat pe comunisti sa ia primul loc la inceputul campaniei. De la jumatatea campaniei, mai ales PLDM a schimbat mesajele centrandu-se pe comunicarea pe atitudinea pro-europeana si anticomunista. Cred ca aici a fost cheia campaniei. PLDM si partenerii reusind apoi o dinamica electorala pozitiva.

Nu a fost o campaniei spectaculoasa, nici macar violenta, au lipsit dezbaterile serioase, Voronin neacceptand o coonfruntare cu Vlad Filat. Nu am avut programe politice si nici un marketing electoral elaborat. Am vazut mai ales gafe politice, greseli sau inscenari cusute cu ata alba.

Filat a dus o campanie in forta folosindu-se de realizaruile unui an de guvernare, el a tras partidul dupa el prin intalnirile cu Basescu, Berlusconi si Putin. A semnat acorduri pentru bani europeni si cred ca a reusit sa convinga prin pragmatism si curaj.

Presedintele Ghimpu a fost exponentul unionist, si-a fixat electoratul proroman dar a acumulat si agresivitatea celorlalti. Marian Lupu a avut o campanie costisitoare, a fost ambiguu in atitudine si a socat prin aducerea miliardarului Plahotniuc pe locul 2 pe liste. Acesata o fost evenimentul cel mai socant pentru opinia publica, cel care poate a franat evolutia PDM.

Nu va intreb la ce "surpriza" va refereati intr-o declaratie recenta dar as vrea totusi sa stiu care sunt diferentele de comportament dintre electoratul moldovean si cel romanesc? Exista particularitati "moldovenesti" sau doar reguli universal valabile?

Vasile Dancu: Surpriza o sa o vedem dupa numararea voturilor. Electoratul moldovenesc semana cu electoratul din Romania din 1996, atunci cand incercam sa construim alternativa la comunism. Spre deosebire de noi, aici societatea nu s-a eliberat de frica (noi o facusem la revolutie). Acum inca avem multi oameni care nu au curaj sa spuna operatorilor nostri cu cine au votat.

In campanie s-au publicat multe sondaje contradictorii menite sa dezorieteze electoratul. Aici nu se alege intre trecut si viitor, se alege intre Rusia si Uniunea Europeana. Mai bine de jumatate dintre familii au rude care lucreaza acum in UE si acest lucru va influenta alegerile cu siguranta. Am sentimentul ca Moldova simte ca este intr-un moment astral pentru destinul ei. Tinerii fac cozi la vot, semn ca va fi un rezultat istoric. Diferenta majora fata de Romania? In Moldova partidele inca nu au ajuns la rafinamentul de face vot tranzactionalist, nu se cumpara voturi pe zahar ulei si bere. Sau se face mult mai putin.

Politicienii moldoveni mult destul de romani, destul de centrati pe propria pozitie si propriul interes, aliantele sunt la fel de fragile ca si in Romania.

Inca nu stiu sa lucreze in echipa. Inca se face exces de politica emotionala. Moldova este o Romanie care inca nu a fost dezamagita .

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro