Cateva zeci de tineri radicali de etnie maghiara au manifestat sambata, la Miercurea Ciuc, cerand eliberarea unui lider nationalist din Ungaria, arestat la Budapesta pentru presupuse acte de terorism, transmite Agerpres. Manifestantii au protestat in fata consulatului Ungariei din oras, cerand eliberarea lui Gyorgy Budahazy. Un protest similar a avut loc si anul trecut.

Cei aproximativ 50 de tineri , majoritatea membri ai ''Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate'', au purtat steaguri ale Ungariei, ale organizatiei din care fac parte si steagul lui Arpad, simbol al organizatiei extremiste ''Garda Maghiara'' de la Budapesta.

In fata reprezentantei diplomatice de la Miercurea Ciuc, demonstrantii au agitat pancarte pe care scria "Libertate pentru patrioti", "Libertate pentru Budahazy", "Libertate pentru fostii detinuti politici", "Democratie sau Dictatura?" si au strigat "Libertate pentru Budahazy" si "Libertate pentru Ungaria".

Protestatarii au afirmat ca Budahazy este un mare patriot care "a luptat pentru valorile maghiare si impotriva celor care vor sa cumpere pamantul unguresc", afirmand ca liderul nationalist "a demonstrat impotriva aderarii Ungariei la Uniunea Europeana, pentru ca nu a vrut ca tara sa fie condusa din Israel sau din SUA".

Manifestantii au acuzat guvernul de la Budapesta ca "nu este alaturi de cei care au luptat pentru libertate in timpul guvernului Gyurcsany".

Agerpres precizeaza ca, la finalul manifestatiei, tinerii au intonat imnul Ungariei si imnul secuiesc.

Presa de Budapesta a relatat ca Budahazy a fost arestat in 2009 pentru acte de terorism, fiind acuzat ca a tras cu arma asupra casei unui senator si a incendiat locuinta unui alt membru al Parlamentului de la Budapesta. Liderul nationalist a fost implicat in declansarea violentelor proteste de strada antiguvernamentale si a atacului asupra cladirii televiziunii ungare, din septembrie 2006.

''Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate" a fost infiintata in aprilie 2001, in Ungaria, de catre tineri maghiari cu orientare de dreapta. Organizatia are ca obiectiv "obtinerea autonomiei maghiarilor din bazinul Carpatic, precum si prezentarea nedreptatilor cauzate de Tratatul de pace de la Trianon".

  • Citeste aici o relatare despre implicarea lui Gyorgy Budahazy in proteste desfasurata la Budapesta in martie 2007.