68% dintre romani cred ca tiganii fac cele mai multe infractiuni, principalele cauze fiind considerate slaba educatie si obiceiurile etniei rome, releva un sondaj CCSB pentru Asociatia Pro Democratia. Potrivit studiului, 36% dintre respondenti cred ca romii vor reprezenta, in viitor, o amenintare pentru tara, in timp ce 33% considera comunitatile de tigani o amenintare directa pentru romani. De asemenea, 26% dintre cei chestionati considera ca majoritatea tiganilor sunt infractori si ar trebui bagati la inchisoare.

Sondajul de opinie, intitulat "Stereotipurile la adresa romilor", arata ca 44% dintre subiecti considera ca romii sunt "hoti" (in scadere fata de 2002, cand 46% sustineau acest lucru). De asemenea, 43% ii considera "lenesi", "murdari" - 41%, "uniti" - 26%, "delasatori" - 14% sau "inapoiati" - 13%.

87% dintre cei chestionati sunt de acord ca persoane de etnie roma sa locuiasca in Romania, iar 77% sunt de acord ca acestea sa locuiasca in aceeasi localitate cu ei. 59% ii accepta ca vecini, 57% ca prieteni,

insa doar 34% dintre subiecti ar fi de acord ca romii sa faca parte din familia lor - procente in crestere fata de 2002.

Mai mult, 43% dintre subiecti sustin ca au sau au avut colegi de scoala romi, 38% au (au avut) colegi de serviciu romi, iar 6% au rude romi.

Alte aspecte relevate de sondaj:

  • Jumatate dintre respondenti cred ca tiganii ar trebui sa beneficieze de locuri rezervate in cadrul institutiilor de invatamant liceal si universitar, in crestere cu 20 de procente fata de anul 2002.
  • 97% dintre cei chestionati sustin ca toti copiii romi ar trebui sa mearga la scoala, iar mai bine de 60% dintre participantii la sondaj cred ca romii ar trebui "obligati" in acest sens.
  • 43% dintre respondenti considera ca romii nu-si dau copiii la scoala pentru ca nu vor ca acestia sa-si piarda traditiile si sa fie asimilati de romani.
  • 77% cred ca statul ar trebui sa sustina organizatiile culturale ale romilor, in timp ce 74% cred ca guvernantii ar trebui sa ajute la dezvoltarea identitatii etnice rome.
  • Relatiile de colaborare dintre romani si tigani au crescut cu 12 procente in ulimii opt ani, de la 34% la 46%. Cu toate acestea, 24% spun ca se ignora reciproc, in timp ce 11% dintre respondenti afirma ca au relatii conflictuale (in scadere cu 10% fata de 2002).
  • 36% dintre subiecti cred ca romii vor reprezenta, in viitor, o amenintare pentru tara, in timp ce 33% considera comunitatile de tigani o amenintare directa pentru romani, respectiv familiile lor (18%).
  • 68% dintre respondenti spun ca tiganii fac mai multe infractiuni decat romanii, iar 52% considera ca acestia fac mai multe infractiuni pentru ca asa le este obiceiul.
  • 60% dintre cei chestionati nu sunt de acord cu afirmatia "Romii sunt mai saraci decat romanii".
  • 23% dintre respondenti cred ca tiganii sunt saraci pentru ca nu vor sa munceasca.
  • 26% cred ca majoritatea tiganilor sunt infractori si ar trebui bagati la inchisoare.
  • 3% dintre respondenti sunt de acord ca statul sa cheltuiasca aproape jumatate din bugetul de stat pentru construirea de penitenciare pentru infractorii tigani, in timp ce 22% spun ca banii ar trebui cheltuiti pentru educarea lor. 69% dintre cei intervievati nu au dorit sa comenteze.

Sondajul realizat de CCSB, la comanda Asociatiei "Pro Democratia", a fost efectuat telefonic, in perioada 18-25 noiembrie 2010, pe un esantion de 1.500 de persoane, avand o marja de eroare de +/- 3,1%.