Politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, sub supravegherea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Cluj, au destructurat o retea infractionala de traficanti de droguri, care actiona pe raza judetelor Cluj si Zalau si care avea ca si scop principal producerea si vanzarea de droguri de mare risc si de risc, informeaza un comunicat al Politiei.

In perioada 29 septembrie - 21 octombrie, politisti ai B.C.C.O. Cluj au descins in mai multe imobile din judetele Cluj si Salaj, efectuand perchezitii la laboratoare clandestine de producere a drogurilor, de unde s-au ridicat peste 10 kg de droguri de risc si mare risc si aparatura de laborator in care se produceau drogurile depasesc 500.000 de euro, patru membri ai retelei fiind arestati preventiv.

In urma cu o luna, a fost prins un alt membru, care a fost retinut, iar ulterior arestat preventiv.

In 26 noiembrie, politisti ai B.C.O.O. Cluj l-au depistat pe S.G.M., un alt membru al gruparii infractionale, pe numele caruia fusese emis mandat de arestare preventiva in lipsa. Suspectul a fost depistat in Vama Giurgiu, in timp ce se intorcea din Bulgaria. Acesta a fost prezentat instantei de judecata pentru confirmarea mandatului de arestare preventiva.

Pe parcursul cercetarilor politistilor de crima organizata s-a stabilit faptul ca suspectii S.G., de 54 de ani si S.G.M., de 23 de ani au infiintat un laborator de producere de droguri, in diferite locatii apartinand familiei, utilizand intrumente empirice, respectiv ustensile casnice. Acestia obtineau substantele necesare din Romania sau le importau din China si Bulgaria, dupa care le prelucrau, in vederea obtinerii de droguri.

In urma cu aproximativ un an, cei doi au inceput sa angajeze persoane, in special tineri cu studii in domeniul chimiei sau persoane necalificate, care sa-i ajute in activitatea de preparare a drogurilor. In cursul anului 2010, acestia au achizitionat noi imobile pe care le-au amenajat ca laboratoare sau depozite, precum si aparatura si ustensile de laborator destinata acestui scop (aparatura pentru pastilat, malaxoare, cantare profesionale, incalzitoare, depresurizatoare, aparate pentru masurarea presiunii), sticlarie de laborator (baloane cu fund rotund, refrigerente, palnie de separare, palnie de filtrare, flacoane),

Drogurile si substantele astfel produse erau distribuite in tara sau strainatate (Anglia, Irlanda, Ucraina, Bulgaria, Ungaria etc) sumele obtinute fiind de ordinul sutelor de mii de euro. Doar aparatura de laborator si doua dintre imobilele achizitionate depasesc suma de 500.000 euro. SG este suspectat ca a achizitionat autoturisme de lux sau pentru transport marfa, ori a primit autoturisme in schimbul drogurilor.