Cele 16 persoane urmarite penal pentru fraude bancare de un milion de euro, intre care un pastor si trei oameni de afaceri, pentru care procurorii au cerut arestarea, ar fi fost sprijinite de angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), dar si ai unor banci.

"Din actele de urmarire penala efectuate a rezultat ca faptuitorii au fost sprijiniti in activitatea infractionala de angajati ai Primariei Municipiului Bucuresti si ai unor institutii financiar-bancare", se arata in comunicatul procurorilor Parchetului Tribunalului Bucuresti, citati de Mediafax.

Persoanele implicate ar putea fi arestate dupa ce procurorii au cerut instantei mandate pe numele lor, cu totii fiind suspecti ca ar fi luat credite de la mai multe banci folosind acte false.

"Faptuitorii, urmarind sa contracteze cat mai multe imprumuturi bancare pe care nu intentionau sa le restituie, foloseau diferite societati comerciale fictive, unii dintre acestia fiind administratori si asociati unici ai unor societati comerciale preluate, de regula, prin cesiune de parti sociale. Odata cu preluarea unei societati comerciale, faptuitorii procedau la "rentabilizarea" acesteia, cu sprijinul unui expert contabil, in sensul ca intocmeau in fals documente financiar-contabile din care rezulta ca au o activitate profitabila, documente pe care le depuneau la administratiile financiare, la Oficiul National al Registrului Comertului si pe care, in cele din urma, le utilizau la institutiile bancare, pentru solicitarea deschiderii unor linii de credit sau pentru obtinerea unor credite bancare", se arata in comunicatul procurorilor.

Invinuitii intrau apoi in posesia banilor astfel obtinuti intocmind contracte fictive si facand, in baza lor, diferite plati fictive catre alte firme pe care le controlau.