Fostul diplomat Silviu Ionescu va fi eliberat, joi seara, din Penitenciarul Rahova, dupa ce instanta a decis inlocuirea masurii arestului preventiv cu obligarea de a nu parasi tara.

Potrivit anchetei intreprinse de procurorii Parchetului General, pe 15 decembrie 2009, in jurul orei 3,10, Silviu Ionescu, insarcinat cu afaceri ad interim al Romaniei in Singapore, in timp ce conducea un autoturism Audi A6 apartinand Ambasadei Romaniei, nerespectand culoarea verde pentru pietoni, a accidentat la o intersectie semaforizata doua persoane, in varsta de 30 si, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar pe trecerea de pietoni.

Conducatorul auto a parasit locul accidentului si a continuat sa conduca autovehiculul pana la urmatoarea intersectie semaforizata, unde, nerespectand, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident, soldat cu ranirea unei persoane in varsta de 18 ani. Nici de aceasta data, potrivit procurorilor, diplomatul nu a oprit, parasind locul accidentului si abandonand autoturismul intr-o zona industriala a orasului Singapore.

Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate in urma primului accident rutier.

Concluziile raportului medico-legal intocmit in cauza au relevat ca victima primului accident, in varsta de 30 de ani, a decedat la trei zile dupa producerea accidentului, din cauza unei hemoragii intracraniene si contuzii cerebrale cu fractura de craniu, leziuni ce au putut fi produse ca urmare a impactului.

Cea de-a doua victima a primului accident a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 70-80 zile de ingrijiri medicale, fiind de natura a determina infirmitate si au pus in primejdie viata victimei.

Conform anchetei, ulterior producerii celor doua accidente de circulatie, Silviu Ionescu a sesizat politia singaporeza cu privire la faptul ca autoturismul Audi A6 a fost sustras din fata Ambasadei Romaniei dupa ora 2,00, situatie neconforma cu realitatea, pe care a sustinut-o si prin declaratiile date in fata autoritatilor judiciare singaporeze.

Procurorii din Singapore sustin ca Silviu Ionescu a condus sub influenta bauturilor alcoolice. La dosar exista declaratia unui martor, Ae Ree, care spune ca Silviu Ionescu a consumat o cantitate considerabila de alcool inainte de a se urca la volanul masinii ambasadei.

De altfel, procurorii din Singapore sustin ca, in momentul in care diplomatul roman a sunat la numarul de urgenta 999, el a dat dovada de incoerenta, fapt ce ar atesta ca el consumase bauturi alcoolice.

Anchetatorii din Singapore nu au putut proba aceasta acuzatie, "intrucat inculpatul s-a prevalat si s-a bucurat de imunitate diplomatica".

Pe 8 mai, Silviu Ionescu a fost arestat in Romania, dupa ce procurorii Parchetului General l-au acuzat ca a incercat sa influenteze declaratiile unor martori.