"Cum sa le spunem? Fara sa-i ranim, fara sa-i descurajam avand in vedere ca este stiut faptul ca au facut aproape "o fixatie" din asta", comenteaza blogul Le Monde referindu-se la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

In cancelariile occidentale se sugereaza deja ca aceasta aderare va fi amanata pana in vara sau chiar toamna lui 2011, dupa publicarea raportului asupra progreselor in lupta contra coruptiei si reforma sistemului judiciar in cele doua tari.

La summit-ul NATO de la Lisabona, "seful statului francez a fost mult mai vag, amanand aceasta aderare pana la calendele grecesti".

"Sa asteptam atunci ca acest proces de supraveghere sa se incheie pentru a stabili data la care Romania si Bulgaria vor adera la Schengen", a declarat el. " Vrem in mod clar sa aderati la Schengen, dar nu imediat", au declarat si unii diplomatii. Pozitia Frantei este impartartasita de tari precum Olanda, in mod traditional sceptica la extinderea spre Balcani, dar si Germania, Danemarca si Finlanda.

In aceasta lumina au decriptat multi misteriosul schimb de replici, dar mai ales de gesturi, dintre seful statului francez, Nicolas Sarkozy, si omologul sau roman, Traian Basescu", apreciaza publicatia.

Blogul afirma ca o amanare a aderarii la zona Schengen ar putea avea trei motive, si anume expulzarea romilor, "un factor declansator al neincrederii fata de ultimele membre ale UE", coruptia si criminalitatea, dar si presupusa incapacitate de a asigura securitatea frontierelor externe.

Presedintele Traian Basescu a avut, vineri dupa-amiaza, la summitul NATO de la Lisabona, la scurt timp dupa momentul fotografiei de grup a sefilor de stat si de guvern prezenti, un scurt schimb de replici cu omologul francez, Nicolas Sarkozy.

Momentul a fost surprins de la distanta de camerele TV, astfel incat dialogul celor doi presedinti nu se aude, insa in imagini se vede ca cei doi gesticuleaza in timpul discutiei.

Seful statului roman l-a oprit pe Sarkozy, dupa fotografia de familie a liderilor prezenti la summitul NATO, iar cei doi au schimbat cateva replici, dupa care presedintele francez l-a salutat scurt pe omologul roman si s-a indepartat.

Traian Basescu s-a indreptat apoi spre premierul italian, Silvio Berlusconi, care vorbea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Basescu si Berlusconi au avut o discutie insotita de asemenea, de gesturi, oficialul italian facand in cateva randuri semne cu degetul la cap.

Relatiile dintre Romania si Franta sunt marcate, in actualul context, de subiecte precum expulzarile romilor si pozitiile autoritatilor de la Paris referitoare la eventuala amanare a aderarii tarii noastre la spatiul Schengen.