Senatorii au adoptat, marti, cu 45 de voturi "pentru", 31 de voturi "impotriva" si 8 abtineri, un proiect de lege initiat de parlamentari PDL, prin care cota unica de impozitare este diminuata de la 16% la 10%, potrivit Mediafax. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca Guvernul elaboreaza proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16% si ca este convins ca initiativa va fi respinsa de Camera Deputatilor.

Propunerea adoptata de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind ca, pentru veniturile impozabile din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii, activitati agricole, premii si alte surse, cota de impozit este de 10%.

"Guvernul a elaborat strategia fiscal-bugetara si elaboreaza bugetul de stat pentru 2011 pe baza cotei de 16%, atat la impozitul pe profit, cat si la impozitul pe venit. Deci, noi nu sustinem reducerea cotelor de impozit", a declarat Gheorghe Ialomitianu.

Intrebat despre faptul ca initiativa legislativa a fost semnata inclusiv de actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, ministrul de Finante a facut apel la rabdare, pana la votul final din Camera Deputatilor.

"Eu sunt convins ca in Camera Deputatilor aceasta initiativa legislativa va fi respinsa", a spus Ialomitianu.

Initiativa nu face referire si la impozitul pe profit.

Printre initiatori se regaseste si senatorul PDL Ion Ariton, actualul ministru al Economiei

Unul dintre initiatori, Iulian Urban, a argumentat ca diminuarea la 10% a cotei unice de impozitare va duce la majorarea incasarilor la bugetul de stat, dar va genera si crestere economica, prin relaxarea fiscala.

Senatorul PDL a afirmat ca, in conditiile in care fiscalitatea a fost redusa semnificativ in tarile din regiune, Romania poate combate migrarea marilor investitori in tarile vecine doar prin reducerea fiscalitatii, intrucat la nivelul infrastructurii nu poate concura.

Ministerul Finantelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat ca Guvernul nu sustine initiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Propunerea formulata de senatorii PDL a fost sprijinita si de grupurile PSD si PNL.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat ca social-democratii vor sustine initiativa lui Urban de a "intra in contradictie" cu linia fiscala a Guvernului.

Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a afirmat ca liberalii sustin scaderea cotei unice, atat pentru impozitul pe venit, cat si pentru cel pe profit.

Senatorul PDL Cristian Radulescu a contraargumentat ca diminuarea cotei unice va lasa bugetul de stat descoperit, pentru o perioada de aproape un an, incasarile diminuate neputand fi acoperite.

Rusanu i-a replicat lui Radulescu, afirmand ca, daca Guvernul va incheia un nou acord cu FMI in 2011, se poate folosi eventualul imprumut pentru a asigura "plasa de siguranta" pentru "perioada inertiala" de 8-11 luni in care incasarile la buget ar putea fi diminuate prin scaderea cotei unice.