Mireille Radoi, democrat-liberala care a castigat concursul pentru sefia Bibliotecii Centrale Universitare, a explicat pentru HotNews.ro care este proiectul cu care vine la sefia BCU si care sunt motivele pentru care a candidat la aceasta functie. "Pe componenta cultural-axiologica a securitatii nationale, Biblioteca Centrala Universitara Bucuresti Carol I este de interes national si poate reprezenta un vector de sustinere si promovare a modelului valoric romanesc", a declarat aceasta. Pe data de 15 noiembrie, Radoi a castigat concursul pentru functia de director general al BCU. Rezultatul a fost contestat insa de asociatiile de bibliotecari din tara, care critica lipsa de experienta in acest domeniu si lipsa de transparenta in modul de organizare a concursului.

Raspunsul integral al lui Mireille Radoi, la solicitarea HotNews.ro

"Consider ca directorul general al unei institutii publice de inalta tinuta si de importanta nationala trebuie sa aiba o viziune de manager, desigur cu un profil intelectual care sa-l lege de actul de cultura in general, care sa fie dinamic, creativ, responsabil, sa aiba experienta relevanta in varii domenii si institutii si o deschidere adecvata anului 2010.

Cele mai eficiente mijloace si procedee de lupta nu te definesc identitar, si se poate ajunge sa obtii victoria dar sa nu mai stii cine esti de fapt. O dimensiune a solutiei tine securizarea matricei identitare prin mijloace si tehnici din arsenalul soft power si introducerea modelului valoric propriu intr-un dialog intercultural real.

Mireille Radoi

In calitate de Director de Cabinet al Ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale Gabriel Sandu, am fost numita membru in CA al CNPR (Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Posta Romana, n.red.), pozitie pe care am ocupat-o pana la incheierea mandatului acestui demnitar. Ca expert, am continuat sa fac parte din cabinetul noului ministru, Valerian Vreme, in calitate de consilier, fara insa a mai face parte din CA al CNPR.

Prin natura pozitiei din MCSI am fost interesata de proiectele prin care mijloacele specifice societatii informationale aduc valoare adaugata societatii in general si, in particular, dimensiunii ei culturale, un caz aparte fiind legat de beneficiile rezultate din utilizarea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor in sporirea accesului la resursele infodocumentare. De altfel, MCSI are o seama de parteneriate in acest sens, pe care le-am sustinut cu entuziasm.

Securizarea unei societati nu presupune doar lupta impotriva amenintarilor clasice sau asimetrice. Cele mai eficiente mijloace si procedee de lupta nu te definesc identitar, si se poate ajunge sa obtii victoria dar sa nu mai stii cine esti de fapt. O dimensiune a solutiei tine securizarea matricei identitare prin mijloace si tehnici din arsenalul soft power si introducerea modelului valoric propriu intr-un dialog intercultural real. Asadar, pe componenta cultural-axiologica a securitatii nationale, Biblioteca Centrala Universitara Bucuresti Carol I este de interes national si poate reprezenta un vector de sustinere si promovare a modelului valoric romanesc".

Bibliotecarii i-au cerut ministrului Daniel Funeriu sa reia concursul la BCU

Reamintim ca bibliotecarii i-au cerut ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa reia concursul la BCU, dupa ce Mireille Radoi a castigat acest post. Asociatiile de bibliotecari din tara critica lipsa de experienta a lui Radoi in acest domeniu. Absolventa a Academiei Nationale de Informatii (SRI), Mireille Radoi a fost, pe rand, consilier la Ministerul Apararii, la cel al Comunicatiilor si membru al Consiliului de Administratie al Postei Romane. "Noi ne ocupam cu informatia documentara, nu cu alte informatii. Nici cu informatia secreta, nici cu informatia politica, nici cu informatia politieneasca", a declarat pentru Militia Spirituala fostul director al BCU, Mircea Regneala, pe care Mireille Radoi ar putea sa il inlocuiasca. Atat participantii la concurs, cat si asociatiile de bibliotecari acuza organizarea acestuia special pentru democrat-liberala Mireille Radoi.

Proiectul propus de Mireille Radoi la sefia Bibliotecii Centrale Universitare

Intr-un extras din oferta manageriala care a facut parte din dosarul de concurs, pus la dispozitia HotNews.ro de Mireille Radoi, aceasta arata ca "o biblioteca nu mai este doar un altar pe care sunt slavite cartile si nici nu este un templu unde devotiunea fata de carte sa fie exprimata ritualic. O biblioteca este locul in care se nasc idei vii, locul de unde se poate calatori in timp si spatiu, locul democratic in care diferentele sociale nu conteaza, locul in care oamenii trebuie sa absoarba si sa daruiasca ceva din ceea ce stiu, simt si sunt".

Iata obiectivele strategice ale "mandatului Radoi" la conducerea Bibliotecii:

  • Dezvoltarea fondului infodocumentar si diversificarea metodelor de accesare a acestuia.
  • Cresterea adresabilitatii fondului infodocumentar si pentru alte comunitati si persoane decat cele direct implicate in viata universitara.
  • Integrarea coerenta a noilor unitati infodocumentare rezultate din procesul de invatamant in ansamblul colectiilor BCU.
  • Initierea si participarea activa la proiecte si programe de cercetare la nivel national si international. Extinderea ariei de activitate a BCU prin oferirea de servicii de formare si perfectionare profesionala.
  • Cresterea calitatii serviciilor oferite, modernizarea acestora, precum si sporirea accesibilitatii prin folosirea intensiva a mijloacelor electronice.
  • Dezvoltarea de parteneriate menite sa asigure schimburi de informatii si acces la resursele infodocumentare existente si construirea de parteneriate si consortii pentru accesarea programelor de finantare.
  • Initierea si dezvoltarea de parteneriate public-privat care sa asigure optima implementare a obiectivelor BCU.
  • Dezvoltarea de parteneriate cu organizatii din societatea civila pentru identificarea si satisfacerea cat mai adecvata a nevoilor de informare actuale.
  • Transformarea BCU intr-un pol de viata culturala atractiv si modern, de anvergura nationala si internationala.

Vezi atasat un extras din oferta manageriala care a facut parte din dosarul de concurs al lui Mireille Radoi, precum si CV-ul din acelasi dosar.

Citeste aici mai multe despre scandalul generat de castigarea concursului de director general al Bibliotecii Centrale Universitare de catre Mireille Radoi