Procurorii DNA sustin, in referatul arestarii omului de afaceri Catalin Chelu, ca Nitache Stefan Badea, coinculpat in dosarul tentativei de mituire a secretarului de stat al MAI Dan Valentin Fatuloiu, a planuit ca 300.000 de euro din presupusa mita de 1 milion de euro sa fie mascata sub forma vanzarii unui aparat industrial: un uscator in vid. Utilajul in cauza urma sa fie obiectul unor contracte succesive intre SC Alprom SA Pitesti, societate al carei actionar majoritar este Catalin Chelu si firma lui Alexandru Fatuloiu fiul lui Dan Valentin Fatuloiu.

  • Despre aceasta operatiune coinculpatul  Nitache Stefan Badea a explicat ca este o operatiune sigura si care nu poate fi dovedita.
  • In referatul procurorilor DNA se arata ca Dan Valentin Fatuloiu a refuzat acesta operatiune.

In referatul procurorilor DNA (publicat integral pe Internet de cotidianul Adevarul prin care au solicitat Tribunalului Bucuresti arestarea omului de afaceri Catalin Chelu sunt descrise negocierile purtate de asociatii acestuia si fiul secretarului de stat Dan Valentin Fatuloiu. Procurorii sustin ca, din discutiile inregistrate, reiese ca asociatii lui Catalin Chelu stabileau modalitatea prin care o presupusa mita de 1 milion de euro urma sa ajunga la Dan Valentin Fatuloiu.

Iata ce noteaza procurorii despre discutia dintre Alexandru Fatuloiu, Nitache Stefan Badea si Antonel Cristi Bunu purtata in data de 12 august 2010:

  • "Nitache Stefan Badea, a mentionat ca foloasele care vor fi date, in acest scop, pentru mituirea denuntatorului, Dan Valentin Fatuloiu “sunt banii lui Chelu” si i-a propus interlocutorului Alexandru Fatuloiu ca operatiunea de transmitete a sumelor de bani cu titlu de mita sa se realizeze esalonat sub aparenta derularii unor operatiuni comerciale intre societatea denuntatorului ultim mentionat (Alexandru Fatuloiu n.red) si SC Alprom SA Pitesti, la care inculpatul Catalin Chelu detine pachetul majoritar de actiuni"

Nitache Stefan Badea i-a explicat lui Alexandru Fatuloiu in detaliu cum urma ca suma de 1 milion de lei ar urma sa ajunga in conturile sale si ulterior la tatal sau. Iata explicatia retinuta in referatul DNA:

  • Faptuitorul Nitache Stefan Badea referindu-se la oferirea sumei de 1 milion de lei avansata anterior, in imprejurarile sesizate de catre denuntatorii Fatuloiu Dan Valentin si Fatuloiu Alexandru, i-a precizat acestuia din urma ca “nu se poate face tot, din prima” si ca “nu punem sa-ti dam mai mult de 300-400 milioane saptamanal“, invocand ca cea mai sigura modalitate de remitere a folosului, cu titlul de mita, este incheierea formala a unui contract vanzare-cumparare intre SC Alprom SA Pitesti si societatea denuntatorului ultim mentionat (Alexandru Fatuloiu n.red), avand ca obiect instrainarea unui utilaj reprezentand un uscator in vid.
  • Potrivit afirmatiilor inculpatului Badea Stefan Nitache, acesta urma sa faca demersuri pentru perfectarea conditiilor de achizitionare a respectivului utilaj de la un furnizor si sa remita denuntatorului Alexandru Fatuloiu suma de bani necesara cumpararii bunului prin intermediul firmei sale, dupa care produsul trebuia sa faca obiectul unui alt contract de vanzare-cumparare incheiat cu C Alprom SA Pitesti, insa la un pret mai mare decat cel din prima tranzactie, astfel ca, intr-un asemenea mod, la denuntator ar fi ajuns suma de 50.000 de euro.

NOTA: In referatul DNA nu se mentioneaza caracteristicile uscatorului in vid. Cele mai multe referinte pe Internet despre uscatorul in vid arata ca acesta este un utilaj industrial folosit in industria lemnului. Citeste aici descrierea unui astfel de utilaj.

Procurorii mai sustin ca Nitache Stefan Badea i-ar fi explicat lui Alexandru Fatuloiu ca transmiterea banilor prin tranzactiile comerciale succesive reprezentau cel mai sigur mod ca mita sa nu poata fi dovedita. “Nitache Stefan Badea a mentionat ca impreuna cu ceilalti coinculpati a mentionat ca au procedat similar si in alte dati, se mai arata in referatul DNA.

In rechizitoriul DNA se mai sustine si ca, in discutia purtata pe data de 8 noiembrie de secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu si Nitache Stefan Badea, chestorul de politie s-ar fi declarat impotriva implicarii fiului sau in transmiterea banilor si impotriva transmiterii banilor prin intermediul contractelor comerciale.

Contractele comerciale dintre Alprom SA Pitesti si firma fiului chestorului Fatuloiu, despre care procurorii sustin ca ar fi reprezentat propunerea de spaga a asociatilor lui Catalin Chelu, sunt mentionate intr-o discutie ulterioara purtata de reprezentantul MAI si Nitache Stefan Badea.

Mai exact, pe data de 9 noiembrie, Nitache Stefan Badea a mers la biroul chestorului Fatuloiu, unde i-a scris pe o hartie cum urma sa fie impartita presupusa mita: “500.000 euro cach, 300.000 de euro bussines, 200.000 euro final”. Nitache Stefan Badea a explicat ca cei 300.000 de euro bussines urmau sa fie transmisi prin intermediul lui Alexandru Fatuloiu sub aparenta vanzarii si cumpararii succesive a uscatorului de vid.

Catalin Chelu si celelalte trei persoane retinute in cazul presupusei mite oferite lui Valentin Fatuloiu au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, dupa ce instanta Tribunalului Bucuresti a admis, duminica dimineata, cererea procurorilor DNA. Pe langa omul de afaceri Catalin Chelu au mai fost retinuti preventiv Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea.

Cei patru au fost arestati preventiv, dupa ce, vineri, 19 noiembrie, DNA a organizat un flagrant in urma caruia omul de afaceri Catalin Chelu a fost prins in timp ce ii inmana lui Dan Valentin Fatuloiu suma de 50.000 de euro.