Ministrul Muncii, Ioan Botis, sustine ca vrea sa incurajeze intoarcerea mamelor la munca mai repede. "Doresc foarte mult sa sprijin intoarcerea pe piata muncii a mamelor si Ministerul Muncii a venit cu propunerea unei indemnizatii de 400 lei pentru ca mamele sa revina mai rapid la locul de munca. Ramane sa vedem pe cat timp va beneficia de aceasta indemnizatie", a spus Botis. Insa, perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului ar putea fi modificata. Variantele luate in calcul pentru reducere sunt 12, 14 sau 18 luni, de la 2 ani cat este in prezent.

  • Noile masuri nu vor "afecta indemnizatiile aflate deja in plata".

"Propunerea Ministerului Muncii este aceea de a nu se reduce cuantumul indemnizatiei primite de mame, dar exista si opinii care vizeaza reducerea intervalului pe care se acorda. Ca atare, cuantumul va ramane intre 600 de lei si 4.000 de lei, asa cum este astazi, si dorim sa avansam o reducere a perioadei, in functie de cele trei variante avansate, de 12, 16 si 18 luni si in functie de gradul de acceptabilitate al societatii si de aprobarea Parlamentului", a precizat ministrul Muncii.

Ministrul mai spune ca este luat in calcul ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa revina la nivelul de dinaintea scaderii de 15%. Premierul Emil Boc spunea in 20 septembrie, ca Guvernul intentioneaza sa regandeasca indemnizatia de crestere a copilului, reducand "generozitatea" unor astfel de plati.

Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an.