Guvernul nu va mai discuta in sedinta de luni adoptarea formei finale a Legii salarizarii unitare, acest lucru urmand sa aiba loc miercuri. Pana atunci, mai precis marti, va avea loc o sedinta a Consiliului Economic si Social (CES) in care va fi dezbatut proiectul legii. Guvernul s-a reunit, luni, intr-o sedinta extraordinara, pentru a aproba Legea salarizarii unitare si rectificarea bugetara. In cele din urma, legea salarizarii unitare a fost scoasa de pe ordinea de zi, urmand sa fie discutata rectificarea bugetara, dar si un program national de dezvoltare a infrastructurii.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a explicat ca este vorba despre doua legi pentru care Executivul isi va asuma raspunderea - o lege-cadru a salarizarii si una de punere in aplicare a acesteia.

Potrivit proiectului legii salarizarii unitare, salariatii din sectorul public ar putea recupera de la inceputul anului viitor 15% din reducerea de 25% aplicata in cea de-a doua jumatate a lui 2010. Executivul propune un salariu minim pe economie pentru anul viitor de 670 de lei.

Cu toate ca autoritatile au declarat, in mai multe randuri, ca Legea salarizarii unitare va avea o forma finala abia dupa ce partenerii sociali se vor pune de acord, niciuna dintre discutiile pe aceasta tema de la Ministerul Muncii nu s-a finalizat cu vreun consens. O alta modificare priveste reincadrarea personalului bugetar in 2011 cu salarizare egala pentru aceleasi functii, dar pornind de la baza din luna octombrie.

Cresterea salariala prognozata de ministrul Muncii, Ioan Botis, pentru anii urmatori ani este de peste 43%. "Vom recupera, in mod constant, in urmatorii ani si vom creste salariile, in masura in care economia ne-o va permite, iar ceea ce am statuat noi prin legea-cadru duce la o crestere totala salariala, in timp, de peste 43%", a spus Botis.

"Practic, la munca de acelasi tip, vor fi incadrati pe aceeasi functie si va fi o salarizare legata direct de functia pe care o are pe acea treapta. In sanatate, in invatamant, in multe cazuri salariile au o crestere consistenta" - a adaugat ministrul Muncii.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat ca recuperarea salariala a bugetarilor se va face uniform, cu acelasi procent. Ministrul Muncii va avea, luni, o intalnire online cu cititorii HotNews.ro pentru a discuta despre acest subiect.