Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, vineri, despre amanarea in Parlament a dosarelor Monica Iacob-Ridzi si Dan Pasat, ca orice trenare in aceste proceduri ridica semne de intrebare cu privire la vointa politica de a da curs liber infaptuirii actului de justitie, transmite Agerpres.

"MJ nu poate discuta fondul solutiilor Parlamentului, dar, in acelasi timp, cred ca este datoria noastra sa reamintim faptul ca orice ezitare, orice amanare, orice trenare in aceste proceduri ridica semne de intrebare cu privire la vointa politica de a da curs liber infaptuirii actului de justitie", a afirmat ministrul.

Catalin Predoiu a amintit ca, in 2008 cand a preluat mandatul, una dintre principalele probleme de atunci, in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare, era intarzierea avizarii unor dosare aflate in Parlament, trimise acolo de DNA.

"Eu nu vreau sa retraiesc acele luni cand, sistematic, eram intrebat de partenerii europeni de ce dosarele din Parlament nu sunt trimise justitiei pentru solutionare", a spus Predoiu.

El a precizat ca, in timpul misiunii de evaluare a expertilor europeni care a avut loc in aceasta saptamana la MJ, nu s-a discutat acest subiect.

Predoiu a subliniat ca Ministerul Justitiei nu critica Parlamentul, doar vrea sa atraga atentia. "Este important ca Parlamentul sa proceseze cazurile Ridzi si Pasat pentru a elimina orice suspiciune privind trenarea procedurilor din motive politice", a mai spus Predoiu.

Catalin Predoiu: Monitorizarea pe Justitie nu va putea fi ridicata prin lobby politic sau institutional

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus de Comisia Europeana asupra Justitiei din Romania nu va putea fi ridicat prin lobby politic sau institutional, a mai declarat, vineri, ministrul Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa.

"Cred ca este evident pentru oricine ca, in ultima perioada, s-au facut progrese in cadrul MCV, dar suntem departe de realizarea tuturor obiectivelor. (...) MCV nu va putea fi ridicat prin lobby politic sau institutional. Nici CE, nici statele membre nu vor accepta ridicarea mecanismului pana nu vor fi indeplinite toate obiectivele. Ideea ca totul se va rezolva cumva de la sine este gresita si, daca mai sunt responsabili care impartasesc aceasta idee, trebuie sa o abandoneze", a afirmat Predoiu.

Ministrul a amintit ca obiectivele MCV au fost gandite si redactate in 2006 pentru o interventie pe termen lung in reformarea sistemului judiciar, care va continua pana la realizarea tuturor obiectivelor. El a subliniat ca orice pronostic legat de ridicarea MCV trebuie sa se lege de obiective si nu de date.

"Este incorect sa spunem ca MCV va fi ridicat la data de sau in perioada de. Este corect sa spunem ca MCV va fi ridicat cand jurisprudenta va fi unitara, cant termenele vor fi previzibile si rezonabile, cand dosarele de mare coruptie vor fi solutionate de ICCJ, cand CSM va elimina problemele de integritate din sistem, cand INM va functiona eficient", a explicat Catalin Predoiu.

Potrivit acestuia, ideea ca termenele lungi, jurisprudenta neunitara, precum si celelalte neajunsuri pot fi explicate numai prin lipsa de finantare de-a lungul vremii in sistemul judiciar sau prin numarul mic de judecatori nu poate fi credibila pentru cei corect informati asupra realitatilor, in absenta unor studii aprofundate in sistem.

El a precizat ca etapa elaborarii si adoptarii cadrului legislativ al reformei in Justitie se apropie de final, rolul principal revenindu-i Ministerului Justitiei sprijinit de CSM si Parlament.

Ministrul Justitiei a subliniat ca, in cadrul MCV, MJ este in grafic si ca ramane de vazut unde sunt celelalte institutii dupa raportul tehnic din februarie.

El a spus ca misiunea expertilor incheiata joi s-a conturat pe cateva directii care vizeaza gestionarea corecta de catre CSM a resurselor umane existente in sistem, pregatirea de catre Ministerul Justitiei a cadrului normativ necesar reformei si combaterea coruptiei prin Justitie.