NATO nu se va retrage din Afghanistan pana cand fortele afghane nu vor controla intregul teritoriu national, a declarat presedintele Romaniei, care a plecat vineri la Lisabona, unde va participa la summitul Aliantei nord-atlantice.

"NATO nu va pleca pana cand obiectivul de control integral al teritoriului afghan nu va fi atins", a spus el, adaugand ca unul dintre obiectivele Romaniei la acest summit este mentinerea angajamentului fata de Afghanistan.

Unul dintre subiectele care se va afla in centrul discutiilor de Lisabona va fi legat de fixarea unui calendar de retragere din Afghanistan, in conditiile in care "estimarea este ca in 2014 fortele afghane sa poata avea controlul asupra teritoriului intreg al Afghanistanului iar NATO sa-si declare misiunea incheiata", a continuat seful statului.

In aceste conditii, accentul va cadea probabil asupra deplasarii suplimentare de instructori pentru fortele afghane, considerandu-se ca "fortele combatante sunt la un nivel suficient".

Un alt obiectiv al Romaniei este "mentinerea solidaritatii Aliantei in mesajele adresate Rusiei". "Este esential ca toate statele membre sa vorbeasca pe acelasi ton si continut in ceea ce priveste perspectiva cooperarii cu Rusia", a spus Traian Basescu.

El a subliniat ca Romania este deschisa unei bune cooperari cu Rusia "pe tot palierul de probleme, inclusiv in cele legate de securitate".

Basescu a avertizat insa ca Bucurestiul isi va manifesta la acest summit "preocuparea cu privire la impasul in care se afla regimul controlului armamentelor neconventionale din Europa si restantele in indeplinirea obiectivelor asumate la summitul de la Istanbul". Atunci, Rusia se angajase sa-si retraga trupele din Transnistria.

De asemenea, Romania va pleda pentru continuarea politicii usilor deschise, fiind interesata ca toate statele din Balcanii de Vest sa poata avea perspectiva integrarii in NATO.

Aceeasi perspectiva trebuie acordata Georgiei si Ucrainei, daca aceste tari vor opta in acest sens.