Bibliotecarii i-au cerut ministrului Funeriu sa reia concursul la BCU. Ascensiunea PDL-istei Mireille Radoi la sefia Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) a generat un val de proteste in randul asociatiilor de bibliotecari din toata tara. Motivul? Lipsa de competente in ceea ce o priveste pe Mireille Radoi, actual director de cabinet in Ministerul Comunicatiilor, consilier local la Sectorul 4 si expert in securitate. Absolventa a Academiei Nationale de Informatii (SRI), Mireille Radoi a fost, pe rand, consilier la Ministerul Apararii, la cel al Comunicatiilor si membru al Consiliului de Administratie al Postei Romane.

Mireille RadoiFoto: Agerpres
  • Contactata de HotNews.ro, Mireille Radoi a declarat ca nu se afla "pe continent" si ca "ar fi intelept sa lasam timpul de contestatii sa se incheie"
  • Vezi mai jos CV-ul lui Mireille Radoi

"Noi ne ocupam cu informatia documentara, nu cu alte informatii. Nici cu informatia secreta, nici cu informatia politica, nici cu informatia politieneasca", a declarat pentru Militia Spirituala fostul director al BCU, Mircea Regneala, pe care Mireille Radoi ar putea sa il inlocuiasca. Atat participantii la concurs, cat si asociatiile de bibliotecari acuza organizarea acestuia special pentru democrat-liberala Mireille Radoi.

Scandalul concursului de director general al Bibliotecii Centrale Universitare

Fostul director al BCU, Mircea Regneala, sustine ca a aflat ca a fost demis din functie la trei zile dupa ce postul ii fusese scos la concurs. Metodologia de organizare a concursului care a avut loc pe 15 noiembrie "a fost realizata dupa profilul doamnei Radoi", acuza profesorul universitar Ionel Enache, care a candidat la postul de director al BCU.

Argumentul invocat de acesta face referire la Ordinul ministrului Educatiei privind aprobarea metodologiei de organizare a concursului. Potrivit metodologiei, la concurs se pot inscrie persoane care "au cel putin trei ani vechime in activitati direct legate de lucru cu publicatii: biblioteci, edituri, etc." Mireille Radoi a fost directorul general al editurii Tritonic. Potrivit Kamikazeonline.ro, aceasta a castigat postul cu punctaj maxim, in fata celorlalti doi candidati, Ionel Enache si Angela Rapanovici, ambii cu studii de biblioteconomie.

La trei zile de la anuntarea castigatorului, asociatiile profesionale ale bibliotecarilor ii cer ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa anuleze concursul. Printr-o scrisoare deschisa, presedintii a trei asociatii precizeaza ca directorul "acestei institutii trebuie sa fie o persoana reprezentativa prin profesionalismul in domeniul biblioteconomiei si stiintei informarii". Iata neregulile sesizate de Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala a Romaniei (ABBNR), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si Asociatia Bibliotecarilor din Romania (ABR) si aduse la cunostinta ministrului Educatiei:

  • "1. Neglijenta si ambiguitate in formularea cerintelor pentru candidatii la acest post: Art. 2. j). "au cel putin trei ani vechime in activitati direct legate de lucru cu publicatii: biblioteci, edituri etc."
  • 2. Lipsa de transparenta in modul de organizare a concursului: comisia de examinare a fost secreta pana in ziua concursului, desi metodologia prevede ca aceasta se stabileste, prin ordin al ministrului, in termen de 10 zile de la anuntarea concursului.
  • 3. In stabilirea componentei comisiei de concurs nu au fost respectate principiile competentei specifice domeniului infodocumentar: niciunul dintre membrii comisiei nu este specialist in managementul structurilor infodocumentare sau specialist in domeniul biblioteconomiei si stiintei informarii".

Cine este Mireille Radoi

  • In 1996, Mireille Radoi a absolvit, sefa de promotie, Academia Nationala de Informatii (A.N.I.), din cadrul SRI. (Sursa aici
  • 2002 - lector universitar - disciplinele Comunicare politica, Institutii Euro-atlantice (A.N.I.). (Sursa aici)
  • 2004 - director general al Grupului Editorial Tritonic (Sursa aici)
  • Profesor doctor universitar, expert in securitate, in 2007 Mireille Radoi se afla pe lista candidatilor PLD la europarlamentare. (Sursa aici)
  • In iulie 2008, era propusa de PDL sa faca parte din Comisia de Aparare a cabinetului alternativ al democrat-liberalilor (Sursa)
  • Lector universitar doctor la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (Sursa)
  • Director de cabinet si consiliera personala a ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu (Sursa)
  • Consiliera pe probleme de securitate a ministrului Apararii, Mihai Stanisoara. (Sursa)
  • 2009 - A facut parte din Consiliul de Administratie al Postei Romane (Sursa).
  • 2010 - este directorul Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate (CERT-RO) din cadrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
  • Consilier local la Primaria Sectorului 4 (Sursa)
  • membru al Asociatiei Romane de Relatii Publice
  • membru al Asociatiei Romane de Lupta Antiterorism (din 2003). (potrivit declaratiei de avere atasate)
  • profesor la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si membru in consiliul de administratie al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica (Sursa)

Mai multe despre CV-ul lui Mireille Radoi aici.

Vezi atasat declaratia sa de avere.