Liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca legea-cadru a salarizarii unitare va intra in vigoare in anul 2011, insa anual vor fi date legi de aplicare a acesteia.

UPDATE Contactat de HotNews.ro, Pambuccian a explicat ca va fi un decalaj intre intrarea in vigoare a Legii-cadru a salarizarii unitare si Legea de aplicare a grilei de salarizare, in functie de cat va dura criza economica. Potrivit parlamentarului, pentru a fi aplicata grila, in primul rand trebuie ca salariile sa ajunga la nivelul de dinaintea reducerii de 25%. Anul viitor, bugetarii nu vor putea recupera mai mult de 15% fata de cat sunt in prezent. Pambuccian a mai spus ca reprezentantii Guvernului vor negocia, in doua-trei zile, cu FMI si Comisia Europeana stabilirea salariului minim pe economie la 670 lei, iar cel la nivelul bugetarilor la 690 lei.

Liderul deputatilor minoritatilor nationale a mai spus ca anul viitor nu poate avea loc a majorare a salariilor bugetarilor cu mai mult de 15% fata de nivelul actual. "Acestea sunt lucrurile pe care le-am convenit. Ceea ce nu am convenit este o solutie pentru cei care au salarii mai mici de 1.000 RON. Ministrul Muncii Ioan Botis are o solutie prin care, in final, veniturile sa creasca mai mult, fara sa fie din crestere salariala, dar nici ajutor social. Solutia o va prezenta domnul ministru", a precizat Pambuccian.

In ceea ce priveste Legea- cadru a salarizarii unice, aceasta va intra in vigoare din 2011, insa Legea privind aplicarea grilei de salarizare va putea fi introdusa in functie de situatia economica. Potrivit deputatului, trebuie aduse salariile la nivelul de dinaintea reducerii de 25% si sa "aducem varfurile la nivelul grilei"

"Legea salarizarii intra in vigoare in 2011, dar aplicarea grilei de salarizare va mai dura, vor fi date anual legi de aplicare", a precizat Pambuccian, aratand ca nu se stie cat va mai dura, depinde de situatia economica.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca a cules propuneri de la parlamentarii coalitiei pentru Legea salarizarii, pe care le va avea in vedere in dezbaterea acestei legi in Guvern si ca vor urma consultari si cu partenerii sociali, FMI si Comisia Europeana.

"Nu am tras concluzii radicale in urma acestei intalniri, pentru ca urmeaza sa avem discutii si in Guvern, apoi evident cu FMI si CE. Astazi, am prezentat colegilor variantele cu care lucram la Legea salarizarii unitare, am cules recomandarile facute de parlamentarii coalitiei si pe care le vom avea in vedere in dezbaterile din Guvern. Urmeaza sa ne consultam cu partenerii externi, astfel incat, in graficul pe care l-am prezentat, Legea salarizarii sa fie pe masa Parlamentului", a declarat premierul la plecarea din Parlament.

Potrivit surselor participante la discutii, Boc i-a informat pe parlamentari ca Executivul poate majora salariul minim la 670 de lei, iar salariile vor creste cu un procent de pina la 15%. Parlamentarii ar fi propus Guvernului sa acorde un ajutor suplimentar sub forma unor tichete de masa bugetarilor care au salariile sub 1.000 de lei si o majorare pentru restul bugetarilor de 14%. Premierul nu a fost de acord, motivand ca aceasta masura ar discrimina celelalte categorii bugetare.

Toate masurile convenite vor fi prinse in proiectul de lege a salarizarii unice, pe care Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului.