Liderii coalitiei de guvernamant au discutat, marti seara, la Palatul Victoria, posibilitatea reducerii contributiilor sociale cu 3%, conditie ceruta de patronate pentru majorarea salariului minim pe economie din anul 2011, a declarat deputatul UDMR Petru Lakatos.

"Varianta cotei unice nu s-a discutat, pentru ca este inacceptabila in perioada actuala. UDMR a solicitat reducerea contributiilor de la 44% la 41%, dar nu s-a luat decizie", a precizat Lakatos pentru Agerpres.

El a negat ca liderii coalitiei ar fi optat pentru un salariu minim de 690 de lei din anul 2011, insa a recunoscut ca nivelul se apropie de aceasta suma.

"Sunteti aproape de adevar, dar nu comentez", a spus deputatul UDMR.

In privinta scaderii cotei unice de impozitare, deputatul UDMR a precizat ca aceasta varianta nici nu a fost luata in discutie, deoarece este "inacceptabila".

Referitor la recuperarea de catre bugetari a pierderii salariale de 25% suferite in anul 2010, Petru Lakatos a afirmat ca UDMR sustine in continuare cresterea diferentiata, astfel incat salariile sub 1.000 de lei sa se majoreze cu un procent mai mare decat cele peste 1.000 de lei.

"Discutia mare este crestere uniforma sau crestere mai mare la salariile sub 1.000 de lei", a precizat el. Deputatul UDMR a mentionat, insa, ca o majorare diferentiata a salariilor bugetarilor ar putea sa se loveasca de posibilitatea ca aceasta sa fie considerata de magistrati ca fiind discriminatorie, motiv pentru care ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, este asteptat sa vina cu un punct de vedere ferm.

"Ma refer la modul de implementare, la ce te raportezi. Ce se intampla daca UDMR solicita ca salariile sub 1.000 de lei sa creasca cu un alt procent, diferentiat? De exemplu, magistratii ar putea avea ceva impotriva sa fie crestere diferentiata. Ei interpreteaza ca discriminare, eu spun ca intrarea in grila, conform FMI, se poate face etapizat, nu intr-un singur an", a spus Petru Lakatos.