Sefii celor 78 de posturi de politie rurala din judetul Neamt sunt decisi sa demisioneze din functiile de conducere, dar si din cadrul Politiei, in cazul in care inspectorul sef al Politiei Neamt, comisarul sef Aurelian Vasea Soric, va fi demis din functie, anunta Agerpres. Potrivit Antena 3, Valentin Fatuloiu, secretar de stat in MAI, i-a propus, luni, ministrului de Interne demisia lui Aurelian Soric, pentru management defectuos.

UPDATE: Ancheta privind asasinatul de la Piatra Neamt va fi preluata de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce presa locala a scris despre o presupusa apropiere intre seful IJP Neamt si familia lui Gheorghita Marartu, interlopul impuscat duminica intr-o cafenea din oras., anunta Mediafax, citand surse judiciare.

Seful Politiei Judetene Neamt, comisar-sef Aurelian Soric, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, referitor la acuzatiile potrivit carora ar avea legaturi cu gruparea Mararu, ca nu a avut nicio legatura cu familia Mararu, sustinand, cu ochii inlacrimati, ca presa isi bate joc de familia lui: "Nu am nicio legatura cu familia Mararu. Am avut o relatie cat se poate de fireasca. De ce este interlop (n.r. - Gheorghita Mararu) pentru ca dadea bani la oameni si le lua camata? Sunt procurori care dau bani".

Presa locala a relatat ca Aurelian Soric ar avea legaturi cu gruparea Mararu.

Conform surselor citate, seful Inspectoratului de Politie Judetean Neamt, Aurelian Soric, ar fi chiar vecin cu familia Mararu, de la care a cumparat terenul de casa. Totodata, presa locala a sustinut ca sotia lui Aurelian Soric, care este notar, ar fi parafat acte la limita legalitatii, in beneficiul unor presupusi membri ai lumii interlope.

La finalul conferintei de presa pe care inspectorul sef al IPJ Neamt a sustinut-o marti dimineata, sefii de post l-au asteptat pentru a il asigura de sustinerea lor. Acestia l-au aplaudat minute in sir, dupa care prin reprezentantul lor, au anuntat ca sunt decisi sa demisioneze din politie daca pana la ora 16.00 seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba si secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Dan Valentin Fatuloiu, nu revin asupra deciziei de a-l schimba pe comandantul Politiei Neamt.

Pe de alta parte, inspectorul sef al IPJ Neamt a sustinut ca nu a primit nicio decizie de demitere si ca se va adresa in contencios-administrativ daca va fi schimbat din functie.

Pe de alta parte, comisarul sef Aurelian Soric a declarat, in cadrul conferintei de presa sustinute marti, ca institutia pe care o conduce a desfasurat toate actiunile pe care le are in competenta pentru a preintampina atacul armat din cafeneaua 'Cafe Latino', de duminica dimineata, soldat cu moartea unui interlop. El a precizat ca are probe ca a solicitat Serviciului Roman de Informatii si Directiei Generale de Informatii a Politiei sa-l monitorizeze pe Cristian Chilat, presupusul asasin, imediat ce acesta a fost eliberat conditionat din inchisoare: "Stiti ce raspuns am primit de la una dintre aceste institutii?! Ca este in continuare in penitenciar. El era insa eliberat deja".

Cristian Chilat, zis "Falau", in varsta de 40 de ani, se afla in arest preventiv dupa ce duminica a intrat intr-o cafenea din municipiul Piatra Neamt si a impuscat doi frati cu un pistol cu calibrul de 12 mm. Unul dintre ei, Gheorghita Mararu a murit, in timp ce fratele sau, Bogdan Mararu, a scapat cu viata.