Ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, a declarat marti, la Oradea, ca Franta nu se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, dar ca pentru acest obiectiv este nevoie de un raport al CE "mai pozitiv, mai optimist" in domeniul Justitiei, precum si acordul tuturor statelor membre UE.

Ambasadorul francez a precizat ca este vorba de o neintelegere asupra acestui subiect, opozitia Frantei la aderarea Romaniei in Spatiul Schengen fiind "o eroare, un fals".

"Franta nu se opune intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, este o eroare, este fals. Deci, noi spunem DA perspectivei de intrare a Romaniei in Spatiul Schengen si cea mai buna dovada a fost, foarte recent, saptamana trecuta cand Franta nu s-a opus transmiterii avizului Parlamentului European, o etapa pe care Romania trebuie sa o indeplineasca", a spus Henri Paul, citat de Agerpres.

Ambasadorul a mentionat insa ca pentru o decizie definitiva de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen este nevoie de unanimitatea statelor europene, ceea ce "astazi, nu exista" si a apreciat ca "nu trebuie sa se precipite etapele".

Precizarile vin dupa ce un purtator de cuvant al ministrului francez de Externe declara saptamana trecuta ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, asa cum cele doua state spera, relata Novinite.

Anuntul vine sa confirme intentia Frantei de a bloca aderarea celor doua tari la Schengen, dupa ce anterior ministrul pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, declara ca "extinderea nu ar trebui sa fie un rezultat automat al procesului de evaluare tehnica, care se desfasoara deja de doi ani".

Franta prefera sa astepte pana in vara lui 2011 pentru a lua o decizie in privinta intrarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, a declarat vineri Bernard Valero.

"Bulgaria si Romania au toate premisele de a intra in spatiul Schengen dar nu sunt intrunite in prezent conditiile pentru o aderare in martie", a declarat, in cadrul unei intalniri cu presa, purtatorul de cuvant al ministrului francez de Externe.

"Credem ca este mai intelept sa asteptam prezentarea, in iulie, a viitorului raport al Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare", a adaugat el.