Expertii Comisiei Europene incep, marti, misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie, anunta Agerpres. Pe 8 noiembrie, reprezentantii CE au precizat ca o misiune de experti ai Comisiei se va afla la Bucuresti in perioada 16 - 17 noiembrie pentru a evalua progresele inregistrate in justitie.

Potrivit acestora, concluziile si constatarile expertilor CE vor fi incluse in raportul intermediar cu privire la progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV, ce urmeaza sa fie publicat la inceputul anului viitor.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, declara, pentru Agerpres, la aceeasi data, in urma participarii la intalnirea de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca evolutiile inregistrate de Romania in sistemul judiciar de la ultimul raport de tara sunt semnale care demonstreaza fara echivoc angajamentul clar al Executivului de a-si duce la indeplinire obligatiile asumate:

  • "Pentru domeniul justitiei, cel mai important subiect abordat a fost, firesc, cel legat de Mecanismul de Cooperare si Verificare. Evolutiile inregistrate de la ultimul raport de tara - adoptarea legii ANI, eliminarea suspendarii proceselor pana la solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate, adoptarea legii 'Micii Reforme' -, toate sunt semnale care demonstreaza fara echivoc angajamentul clar al Executivului de a-si duce la indeplinire obligatiile asumate", declara, la acea vreme, ministrul Justitiei.
  • "In mod firesc, aceste legi trebuie implementate, iar efectele lor trebuie sa se vada in solutionarea cu celeritate a cauzelor si in unificarea practicii. Este o zona de responsabilitate in care Ministerul Justitiei nu are parghii, rolul principal revine CSM, asociatiilor si fiecarui magistrat in parte", a adaugat Catalin Predoiu, exprimandu-si speranta ca aceasta buna colaborare sa continue pentru aducerea justitiei din Romania mai aproape de cetateni si la un standard cat mai inalt care sa corespunda deplin statutului de tara membra a Uniunii Europene.