Premierul Emil Boc a anuntat, luni seara, ca legea salarizarii unitare va fi pe 22 noiembrie pe masa birourilor permanente din Parlament, in vederea asumarii raspunderii Guvernului pe acest act normativ, scrie Agerpres.

"Legea salarizarii unitare, practic, va fi luni, 22 noiembrie, pe masa birourilor permanente in vederea stabilirii calendarului procedurii de asumare, in vederea asumarii acesteia. Este vorba de doua legi: o lege-cadru care stabileste grilele si pozitionarea fiecarei categorii sociale din Romania, pe o grila de la 1 la 15, si doi o lege de aplicare a salarizarii pentru anul 2011, cu alte cuvinte cati bani primesc bugetarii in 2011", a explicat seful Executivului, la postul public de televiziune.

Premierul a reiterat faptul ca salariile bugetarilor vor creste, incepand cu 2011, in raport cu valoarea lor diminuata in prezent cu 25%.

"Romania va putea plati atat cat isi permite in momentul de fata, fara a compromite masurile sanatoase, din punct de vedere fiscal, luate, astfel incat bugetul tarii sa poata rezista", a spus Emil Boc.

El a sustinut ca bugetarii vor recupera o parte importanta din salariul diminuat cu 25%, dar o valoare concreta a acestei cresteri o va putea spune la inceputul saptamanii viitoare, dupa ce se vor incheia toate negocierile.

Premierul a declarat ca va exista si o crestere a salariului minim, in raport cu rata inflatiei.

"Pot sa confirm ca va avea loc si o crestere a salariului minim pe economie, cel putin cu rata inflatiei. Urmeaza sa se stabileasca prin hotarare de Guvern valoarea salariului minim", a completat primul-ministru.

Sectorul bugetar se ajusteaza in 2011 prin ocuparea posturilor pe formula 1 la 7

Ajustarea sectorului bugetar va continua si in anul 2011 prin selectia bazata pe ocuparea unui post din sapte eliberate, a mai declarat prim-ministrul Emil Boc, la TVR1. El a marturisit ca nu este placut sa stie ca de numele sau este legata disponibilizarea a 100.000 de bugetari.

"Nu e o placere sa stii ca de numele tau, ca prim-ministru, se leaga disponibilizarea a 100.000 de bugetari. Cred ca acest demers era necesar, cred ca din 2011, prin continuarea selectiei bazate pe ceea ce inseamna ocuparea posturilor care se elibereaza 1 din 7, se ajusteaza in continuare sectorul bugetar astfel incat sa ramana unul functional", a spus Boc.

El a precizat ca in viitoarea lege a salarizarii unitare se va utiliza o grila de salarizare cu raportul 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu in sectorul bugetar.

"Legea salarizarii face ierarhizarea de la 1 la 15 a profesiilor din Romania si tocmai din acest punct de vedere se pune fiecare categorie la locul potrivit", a explicat Boc.

Stimulentele de la MFP nu se vor mai acorda ca pana acum, prin legea salarizarii pe 2011

Stimulentele in Ministerul Finantelor Publice se vor acorda doar pe baza de performanta, pana la finalul anului, iar din 2011 viitoarea lege a salarizarii unitare va rezolva acest sistem, a explicat premierul.

"Stimulentele, pana la finalizarea legii unitare de salarizare, se acorda numai pe baza de performanta, iar legea salarizarii unitare va gasi o rezolvare unitara pentru acest sistem, pentru ca el sa nu mai poata fi continuat in forma actuala, care nu are de a face nimic cu performanta si doar cu o recompensa care, de multe ori, sta la indemana unei institutii pentru a avantaja sau a dezavantaja niste functionari", a spus Boc.