Cateva zeci de persoane au protestat luni 15 noiembrie impotriva Cathedral Plaza, imobilul de langa catedrala Sfantul Iosif. Protestatarii s-au declarat nemultumiti de faptul ca desi exista o hotarare a unei instante pentru oprirea lucrarilor, compania care construieste imobilul ignora decizia magistratilor. Preotul Ieronim Iacob, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a declarat ca autoritatile responsabile desi au fost sesizate “mimeaza” ca isi fac datoria. Alte doua proteste similare au fost organizate in fata Parchetului General si a Ministerului Dezvoltarii. Reprezentantii dezvoltatorului sustin intr-un comunicat ca “nu mai execută lucrări de construire”

Cathedral PlazaFoto: Hotnews

Vezi mai jos imagini de la protest

“Prin Decizia nr. 1989 din 3 noiembrie 2010, Curtea de Apel Suceava a declarat autorizaţia de construire pentru imobilul Cathedral Plaza ilegală. În aceste condiţii, continuarea lucrărilor constituie infracţiune. (...) Solicităm instituţiilor statului să intervină pentru oprirea lucrărilor de construire ilegale de la imobilul Cathedral Plaza", spun organizatorii mitingurilor.

In replica, reprezentantii Millennium Building Development spun ca nu mai construiesc nimic deorece cladirea a fost finalizata. “Clădirea “Cathedral Plaza” este deja finalizată, nu se mai execută lucrări de construire; Inspectorii Primăriei Generale au constatat că s-au executat toate finisajele interioare şi exterioare, clădirea fiind finalizată. Singurele lucrări care se execută de la recepţia clădirii sunt lucrări de evacuare a echipamentelor constructorului şi curăţenie, atât la exterior cât şi la interior”, declară reprezentanţii Millennium Building Development.

Curtea de Apel Suceava a admis, pe 3 noiembrie, cererea Primăriei Capitalei şi a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB) de revizuire a cazului privind validarea autorizaţiei de construcţie a clădirii Cathedral Plaza. Astfel, instanta mentine decizia Tribunalului Dâmboviţa, care a decis anularea autorizatiei de construire care sta la baza ridicarii turnului.

In februarie 2009 Tribunalul Dambovita a decis anularea autorizatiei de construire emisa de Primaria Sectorului 1 pentru dezvoltatorii imobiliari de la Millenium Building Development SRL. In iunie 2009, in recurs, Curtea de Apel Ploiesti a admis recursul firmei Millenium si a respins actiunea Arhiepiscopiei, care solicitase anularea autorizatiei de construire. Ultima sentinta anuleaza sentinta de la Ploiesti.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 în 24 februarie 2006. Lucrările au fost începute în 9 martie 2006. În aprilie 2006, avizele au fost contestate în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, procedurile juridice derulându-se timp de aproximativ trei ani. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte până la soluţionarea cauzei. Acesteau au fost repornite anul trecut.

Cladirea Cathedral Plaza este un imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 metri înălţime.