Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului, care dureaza 6 saptamani fara o zi, incepe luni, 15 noiembrie, fiind randuit de Biserica pentru a-i pregati pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Nasterii lui Iisus Hristos, potrivit Agerpres. Primele mentiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei. La inceput, crestinii nu posteau toti in acelasi fel si acelasi numar de zile. Unii posteau sapte zile, altii sase saptamani. Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotarand ca toti crestinii sa posteasca 40 de zile, cu incepere de la 15 noiembrie.

Prin lungimea si durata lui, acest post aminteste de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, cand proorocul astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra. Asemenea si crestinii, postind 40 de zile, isi curatac sufletele si trupurile si se invrednicesc pentru a primi Cuvantul lui Dumnezeu, Cuvantul cel Viu, nu scris cu litere, ci intrupat si nascut din Sfanta Fecioara.

Ultima zi a Postului Nasterii Domnului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: se ajuneaza pana dupa-amiaza, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon. In alte zone, se ajuneaza in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nasterea Domnului.

Alaturi de faptele bune, de rugaciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobandirea virtutilor. El este desavarsit atunci cand abtinerea de la mancarurile de dulce este unita cu efortul spre virtute si progres spiritual. In acest sens, scrierea ''Pastorul'' lui Herma spune: ''Posteste, dar, lui Dumnezeu un post ca acesta: sa nu faci nici o fapta rea in viata ta, ci slujeste Domnului cu inima curata, pazind poruncile Lui si mergand pe calea hotararilor Lui; sa nu se suie in inima ta nici o fapta rea; crede, insa, lui Dumnezeu, ca de vei face acestea, daca te vei teme de El si daca te vei infrana de la orice lucru rau, vei trai in Dumnezeu''.